Matematică, întrebare adresată de BibiBiancaElena, 9 ani în urmă

Daca A⊂B, atunci A∩B=A. Reciproca acestei propozitii este adevarata ? + demonstratie

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de albastruverde12
4
Daca~M \cap N=P,~atunci~P \subset M~si~P \subset N.~(unde~M,N,P~sunt \\  \\ multimi~nevide). \\  \\ In~acest~caz~avem~A \subset B~si~A \subset A,~de~unde~rezulta~ca~A \cap B=A. \\  \\ Reciproca~acestei~afirmatii~este~urmatoarea:

"Daca~A \cap B=A,~atunci ~A \subset B." \\  \\ Deoarece~A \cap B=A ~si~A \subset A,~va~rezulta~ca~A \subset B. \\  \\ Deci~reciproca~este~adevarata.

albastruverde12: Dar cum ramane cu situatia in care cele doua multimi sunt egale??? in acest caz nu mai putem spune ca A⊂B.
Utilizator anonim: Orice multime are printre submultimi si pe ea insasi, si orice submultime a unei multimi este inclusa in multimea originala.
albastruverde12: ADEVARAT! Insa atunci de ce s-a mai definit simbolul "⊆" ? Nu era vorba ca A ⊂ B inseamna ca A ⊆ B, dar A ≠ B ???
Incognito: Diferentele de opinii provine din intelegerea diferita a relatiei A⊂B. Daca acestei relatii ii dam intelesul pe care Albastruverde considera ca il are, atunci Albastruverde are dreptate. Daca dam intelesul pe care l-a dar Verdedeparis, atunci Albastruverde nu are dreptate. Cert e ca unii autori considera una altii considera alta.
Incognito: personal eu cred ca e inutil simbolul ⊆, sau e pus ca sa intareasca ideea ca cele doua multimi pot fi si egale
matepentrutoti: Multimea A este inclusa in multimea A.
matepentrutoti: Multimile: vida, {a}, {b}, {a,b} sunt incluse in multimea {a,b}.
Utilizator anonim: Matepentrutoti mi-a dat un curs care sa imi confirme ceea ce sustin. Notatia "inclus sau egal" , pe langa faptul ca este foarte rar folosita (nici nu cred ca am vazut-o vreodata), pare mai mult sa creeze confuzie. Are mult mai multa logica notatia "inclus" simplu.
matepentrutoti: Asta e si motivul pentru care o multime cu doua elemente are numarul de submultimi 2^n , unde n este cardinalul multimii. In cazul de mai sus, cardinalul multimii {a,b} fiind 2 deducem ca numarul submultimilor este 2^2=4, adica multimile: vida, {a}, {b}, {a,b}.
albastruverde12: Asta este adevarat! Orice multime cu k elemente are 2^k submultimi dintre care doua sunt multimea vida si multimea respectiva. Nelamurirea mea a aparut din pricina acelui simbol.
Alte întrebări interesante