Limba română, întrebare adresată de AndraMaria, 9 ani în urmă

Daca imi va cadea la examen o compunere de 15-25 randuri in care sa explic semnificatia unui titlu..Ce ar trebui sa cuprind obligatoriu? Si imi dati un model de compunere ca aceasta care o pot adapta aproximativ la orice titlu..?


Ancuuu: păii prima dată spui din ce este alcătuit titlul(adica părți de vorbire),după iei fiecare strofă(dacă este la genul liric)și vezi dacă se regăsește titlul în acele strofe sau măcar cuvinte din câmpul lexical al acelui titlu(poți lua chiar și figuri de stil sau imagini artistice care să ne ducă la acel titlu(scuze că mă repet) și mai poți spune ce vorbește naratorul prin eul liric de titlu(ex:dacă este despre natură scoți niște figuri de stil care să o ilustreze ș.a).
Ancuuu: Când închei să spui neapărat că titlul se afșă în strânsă legătură cu textul
BiancaN09: Depinde destul de mult de gen.. In general, trebuie sa raspunzi la urmatoarele intrebari : 1.Din ce este format titlul? 2. Ce exprima in mod direct in legatura cu textul? 3. Ce altceva mai exprima si prin interpretare? Si incepi asa : Titlul "..." este construit sintetic (un singur cuvant)/ analitic (mai multe cuvinte), iar sensul acestuia este propiu/figurat. Sintagmele care explica titlul sunt:"......"iar ele fac referire la atmosfera de.... pe care o simte eul liric/ naratorul.
BiancaN09: In final,spui concluzia : Avand in vedere aceste argumente,titlul prezinta o mare importanta pentru text.
AndraMaria: Ok..Mersi mult

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de toadermunteanu820
2
Cel mai important este sa intelegi ce simte autorul atunci cand "scrie" povestea/poezia.Daca afli sentimentul respectiv,atunci il detaliezi mai departe.Cam toate compunerile de acest fel ar trebui sa inceapa asa:
"*-----*(dai numele autorului) ........(spui ceva despre el)."*----*"(numele povestii/poeziei) si-a primit acest numele deoarece autorul simte/doreste sa/arata *----*(spui ce simte) fata de *----*(persoana/obiectul caruia i se adreseaza povestea/poezia).Apoi detaliezi argumentul.

AndraMaria: Mersi
Răspuns de marykiss47
1
Pai ca si introducere incepii sa scrii:
Titlul X de Y este din punctul meu de vedere  un simbol al....gratiei al visului al descrierii spre spatiu infinit fiind din punct de vedere gramatical....(aici scrii ce este ca parte de vb)
 Se observa in primul rand ca titlul este repetant  in trext avand valoare de...
sugerand....
Pot fi identificate mai multe campurii lexicale ale titlui...
De asemenea este semnificativ faptul ca imaginile auditive accentueaza sugestia creata prin cele vizual cromaticecare stau b sub semnul ...
Prin urmare titlul..X INDICA STRUCTURAREA TEXTULUI PE baza unei singure impresii titul avand simbolul....prin care se realizeaza corespondenta dintre planul subiectiv al tristetii armonioase cu lumea exterioare...!

Alte întrebări interesante