Matematică, întrebare adresată de maria247, 9 ani în urmă

date despre marea neagră

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de elliabc
0
rea Neagră este întinderea de ape din bazinul geomorfologic denumit pontic, unul din bazinele complexului tectonic tethysian, el însuși parte a orogenezei alpino-himalayene, din care fac parte și munții care o mărginesc la nord (în Crimeea), la nord-est (Caucazul) și la sud (lanțurile pontice). Este situată întreEuropa și Asia, având ca state riverane Rusia,Ucraina, România, Bulgaria, Turcia și Georgia. Prin Strâmtoarea Cherci este legată de Marea Azov, prin Bosfor de Marea Marmara, iar prinstrâmtoarea Dardanele de Marea Egee și deci de Marea Mediterană. Marea Neagră este, din punct de vedere hidrologic, un rest al Mării Sarmatice și prezintă o serie de aspecte unice în lume : ape salmastre (în medie 16-18 grame de sare pe litru față de 34-37 în alte mări și oceane), stratificare între apele de suprafață oxigenate și cele adânci anoxice (fenomen denumit euxinism), limane la gurile fluviale, floră și faună cu multe specii-relicve. În zona litoralului românesc salinitatea scade și mai mult, în mod obișnuit fiind între 7 și 12 la mie.

Marea Neagră se întinde pe o suprafață de 423.488 km². Cel mai adânc punct se află la 2211 m sub nivelul mării în apropierea deIalta. Mareele sunt în general de mică amplitudine (circa 12 cm).

Răspuns de cristianacomanici
0

marile sunt ape statatoare mai intinse decat lacurile si mai mici decat oceanele apa lor este sarata
spre deosebire de lacuri care sunt inconjurate din toate partile de uscatmarile comunica intre ele marea neagra se afla  in sud -estul romaniei
in marea neagra se varsa  in afara de dunare si alte flvii

Alte întrebări interesante