Ed. tehnologică, întrebare adresată de fernandoclopotp8gbce, 8 ani în urmă

Dați 9 exemple știați că despre
Sticla , cauciuc/plastic

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de delia145
1

Sticla este unul dintre cele mai folosite materiale, de-a lungul timpului, dupa metal. La inceput, oamenii utilizau sticla naturala, taiata dintr-o roca vulcanica, numita obsidian, bogata in siliciu, din tectita (roca formata la locul impactului unui meteorit cu pamantul) sau din fulgurita (“piatra de fulger”, cilindrica,  aparuta din stanca lovita de fulger). Unul dintre cele mai mari campuri de tectita din lume se gaseste in vestul Bavariei (Germania) si se estimeaza ca dateaza de cel putin 15 milioane de ani. Fulguritele se gasesc, de exemplu, in Desertul Libiei (parte din Sahara) si sunt deosebite prin structura si raritatea lor. Sticla prelucrata la foc a aparut mai tarziu, prin mileniul al doilea i.Hr. Din sticla se confectioneaza obiecte utilitare, dar si opere de arta inestimabile ca valoare.

Stiati ca… procedeul fabricarii sticlei a fost inventat in Orientul Apropiat, de catre marinarii fenicieni, care, din intamplare, au constatat ca, din nisip si soda incalzite, se forma o pasta, care, prin racire, dobandea aspectul sticlei (nu una transparenta, ci opaca, de culoare verde sau albastra).Sticla pictata

Stiati ca… primele obiecte artizanale din sticla au fost descoperite in Egipt. Au o vechime de peste 3000 de ani si sunt facute prin tehnica mulajului, adica prin rularea pastei topite de sticla in jurul unor forme de ceramica, acestea din urma fiind inlaturate dupa ce pasta se racea. In felul acesta au fost confectionate vase si bijuterii din sticla (coliere, bratari, pandantive, amulete etc.).

Stiati ca… cea mai veche tehnica a fabricarii sticlei este consemnata pe o tablita de argila, din biblioteca regelui asirian Assurbanipal (prima biblioteca din antichitatea Orientului Mijlociu), din secolul al VII-lea i.Hr., in care exista urmatoarea reteta: “Se iau 60 de parti de nisip, 180 de parti de cenusa de alge, cinci parti de creta si se incalzesc”.

Stiati ca… sticla transparenta a aparut in secolul al IV-lea i.Hr., a fost produsa de catre romani, care, preluand tehnicile fenicienilor, le-au imbunatatit. Pentru a obtine sticla transparenta, ei au adaugat in pasta fiebinte dioxid de mangan, care avea rolul de a elimina diversii oxizi care colorau sticla. Erau necesare, de asemenea, cuptoare performante, pe care romanii le-au si realizat, care sa dezvolte temperaturi de pana la 1500 de grade Celsius.




Sper ca te am ajutat!


delia145: Ti am facut un rezumat de pe mai multe surse
fernandoclopotp8gbce: Mersi
Alte întrebări interesante