Limba română, întrebare adresată de Alex10Tudor, 9 ani în urmă

dati-mi repede o apartenenta la fabula ( model de..., nu ca cele vechi, diferite de la un text la altul), dau coroana celui mai bun raspuns, rog rapid maine am teza plzzzzzz


DeliaG: am eu dar e mai mare
Alex10Tudor: asa... e foarte bine
Alex10Tudor: ms muuuuult deliaG
Alex10Tudor: amandoi meritati coroana
Alex10Tudor: ...

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
2

In opinia mea textul "Doi raci" este o fabula si apartine genului epic,unde se critica
unele defecte omenesti  , cu ajutorul si prin intermediul unor animale.
In acest context actiunea are un mesaj educativ.
Acest text are in componenta naratiunea si morala din care putem trage cateva invataminte.
In primul rand textul este o fabula deoarece are personaje,actiune si narator.Ca personaje se intalnesc cei doi raci fiu si parinte ,unde acesta din urma incearca sa-si educe copilul.
In al doilea rand se scot in evidenta  defectele umane si textul areun mesaj cu caracter educativ.Tatal se credea un om destept ,mare filozof dar de fapt el nu era cu nimic mai bun decat fiul sau.Fiul nu avea un exemplu bun in parintele sau.
In concluzie din cele relatate mai sus se face demonstratia ca aceasta opera este o fabula








Alex10Tudor: ms si tie sescuaci
Răspuns de DeliaG
2
    Textul dat ..... aduce in prim-plan un episod cu caracter moralizator.
    In opinia mea, textul dat este o fabula deoarece are toate trasaturile acesteia : este specia genului epic, in versuri, prin intermediul careia se satirizeaza defectele si mentalitatile umane printr-o povestire alegorica la care participa animale, plante, obiecte si fenomene ale naturii, cu scopul de a le indrepta.
    In primul rand, caracterul epic este demonstrat de exprimarea in mod indirect a sentimentelor autorului, prin intermediulnaratorului, al personajelor si al actiunii. Naratorul este obiectiv, marcat prin verbe si forme pronominale la persoana a 3 a ca ....... . Actiunea este schematica si surprinde dialogul dintre personajele x si y despre ....... . Numarul personajelor este redus, astfel incat la actiune iau parte ......
   In al doilea rand, la nivel compozitional, se observa divizarea in doua parti : dialogul dintre personjele x si y despre .... si morala implicita sau explicita (daca este implicita o copiem, daca este explicita o explicam)
   Un alt argument pentru apartenenta la specia literara fabula este constructia in antiteza a personajelor. Daca x este tipul omului ...... , atunci y este tipul omului ..... deoarece. Personajele sunt umanizate prin intermediul personificarii ( + ex de personificari)
    De asemenea, modul de expunere este naratiunea, care se imbina cu dialogul, ce ofera textului caracterul de sceneta si care reprezinta un mijloc indirect de caracterizare,
    In concluzie, avand in vedere trasaturile mentionate si exemplificate mai sus, putem afirma ca textyul dat este o fabula.


 este posibil sa mai existe greseli de scriere pentru ca m am grabit, dar sper ca iti e de ajutor :)

DeliaG: la al doilea paragraf este "opera literara data" , nu "textul dat"
Alte întrebări interesante