Limba română, întrebare adresată de petculescusimona6, 8 ani în urmă

Dați structura și compoziția romanului adolescentului miop va rog am nevoie urgent de ea

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de mariapatrasescu
20

Răspuns:

Titlul operei: "Romanul adolescentului miop";

Autorul operei: Mircea Eliade;

Date biografice şi bibliografice despre autor:

Mircea Eliade (n. 13 martie S.V. 28 februarie 1907, București - d. 22 aprilie 1986, Chicago), a fost un gânditor și scriitor român. Filozof și istoric al religiilor, Eliade a fost profesor la Universitatea din Chicago din 1957, titular al catedrei de istoria religiilor Sewell L. Avery din 1962, naturalizat cetățean american în 1966, onorat cu titlul de Distinguished Service Professor.Este autorul a 30 de volume științifice, opere literare și eseuri filozofice traduse în 18 limbi și a circa 1200 de articole și recenzii cu o tematică extrem de variată, foarte bine documentate. Opera completă a lui Mircea Eliade ar ocupa peste 80 de volume, fără a lua în calcul jurnalele sale intime și manuscrisele inedite.Opere de debut: povestirea "Cum am găsit piatra filosofală", "Romanul Romanul adolescentului miop", eseul "Yoga".

Anul apariţiei: 1927;

Anul publicării: 1989;

Editura: "Muzeul literaturii române" ,Bucureşti.

Structura: 2 Volume:

· Primul volum cuprinde 3 părţi ,prima parte având 10 capitole ,a doua parte 9 ,iar a treia 8 capitole.

· Al doilea volum, intitulat GAUDEAMUS,cuprinde 3 părţi, prima parte cuprinzând 23 de capitole ,a doua parte 13 ,iar ultima parte cuprinzând un singur capitol.

Personajele:

I. Principale: Adolescentul miop;

II. Secundare:Dinu, Robert, Fănică ,Vanciu.

III. Colective:băieţii, profesorii,părinţii;

IV. Episodice: Maria(fata cizmarului vecin), Vally (verişoara adolescentului), Perri,Caleia, Noisil,Pake, Sylvia, D-ra Alexandrescu, Morariu ,Domnul Leontescu,Tolihroniade, directorul, Filimon, Gianni

Locul acţiunii: În Bucureşti, la şcoală, în mansardă, în parc , "la casa cu felinare roşii", în sala de clasă , la "Muza" ,"La Valea Călugărească ,în Via lui Morariu" ,

Timpul acţiunii: În perioada interbelică , în decursul anilor adolescenţei naratorului;

Tipul de narator: subiectiv;

Perspectiva narativă: subiectivă ,naratorul fiind şi personaj;

Rezumatul (pe capitole)

· Primul Volum/Partea I;

Capitolul I ,intitulat "Trebuie să scriu un roman"

Adolescentul se hotărăşte să scrie un roman ,pornind de la Jurnalul său ,ca sursă de inspiraţie. Se gândeşte la viitoare personaje, persoane, la titlu pentru roman ,cum ar fi "Dragoste de copil", "La şaptesprezece ani", titluri sugerate de Vally. Romanul ,hotarî adolescentul ,va fi primul din seria "Dacia Felix".După o experienţă neplăcută la scoală ,unde fusese ascultat ,se întoarce acasă ,cu gândul că singurul lucru care l-ar putea scăpa de repetenţie este "Romanul adolescentului miop".

Capitolul II, intitulat "Gloria lui Robert"

Tânarul se hotărăşte să-l adauge pe prietenul Robert in roman, dar nu ştie ce intrigă va avea romanul.Ştie doar că e obligatoriu să-l scrie pentru a putea trece in clasa a-7-a. Împreună cu Jean Victor Robert, Dinu şi Perri au ieşit cu patru fete in Parcul Carol.Pentru "doctor" întâlnirea a fost un eşec, renunţând să mai iasă cu fete.Îi spune lui Robert că va fi un personaj important in romanul său,un personaj ridicol,iar Robert se enervează, nu vrea ca personajului său să i se cunoască şi părţile bune si in urmatoarele zile încearcă să pară schimbat spre uimirea celorlalţi baieţi.

Capitolul III, intitulat "Jurnal de clasă"

Tânărul miop reciteste întâmplarile din clasa.Caleia e ascultat la istorie de Noisil, Tolihroniade îi şopteşte. Pake va rămâne repetent pentru că Vanciu ,profesorul de matematică,l-a prins cu cateva sandwich-uri şi un litru de ţuică.La ora de muzică, domnul Boloveanu îşi vinde un teanc de foi,o noua romanţă de-a sa,intitulată "Crinul",cu şase bani foaia,apoi la sugestia copiilor o cantă la orgă.Are loc pregatirea pentru serbarea de sfarşit de an, Fosil ,în acest timp, încearca să fugă de la oră,copiii pârându-l.Aguletti a plâns la ora de chimie,folosind numele tatălui său decedat,pentru a scăpa de calificativul "insuficient".Dinu e schimbat mult, deşii e frumos şi inteligent nu mai iubeşte chimia.Pe Robert il dor ochii din cauza cititului si a formolului cu care s-au dat clasele duminică.Teza la mate la care "doctorul" nu ştie să rezolve nimic,are loc.Fanica a reuşit la chimie şi e foarte fericit oferindu-le copiiilor o suta de lei pentru cornuri si ciocolată.El are o frică teribilă de Toivinovici, profesorul de chimie.

Explicație:

Sper ca am ajutat! Mam chinuit cu scrisul!

Alte întrebări interesante