Limba română, întrebare adresată de Deea7789, 8 ani în urmă

DAU 100 DE PUNCTE ȘI COROANĂ!
EXERCIȚIUL II!

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de BiancaRebeca
9

       În opera "Parazitii" de Barbu Ștefănescu Delavrancea, studentul este un personaj principal, real si individual, iar dupa cum putem observa este un personaj pozitiv.

         Acesta este caracterizat direct de catre autor ca fiind "sărac, rău imbracat", ceea ce sustine si secvența: "El, cu o redingota veche, neagra odinioara, cu pantaloni rosi, cu ghete scâlcit, cu o camasa mototolita si de o culoare nehotarata". El este neajutorat printre colegii lui bogați, dar acest lucru nu il impiedica sa învețe cu sârguinta.

              La inceput, lui nu îi pasa de diferenta sociala dintre el și colegii lui, ci voia sa invete carte, nu il interesa prea tare de aspectul fizic. Acest fapt ne ajuta sa il caracterizam indirect ca fiind modest, smerit, un om inteligent pentru care frumusetea interioara conta mai mult decat cea fizica. Însa cei din jurul lui nu au aceasta gândire matura, ci il evita si igonra in discutiile lor despre drept, atat elevii cat si profesorii. Protagonistul a inceput sa puna la suflet aceste comportamente neadecvate, însă nu si-a schimbat valorile morale, ci a continuat să considere ca: "prostia este bine imbracata si are neamuri cunoscute".Însă aspectul lui exterior a continuat sa deranjeze pe cei din jurul lui, nefiind bagat in seama, si nimeni nu a incercat sa îi descopere adevarata comoara sufleteasca.

                   În concluzie, putem observa o mare asemănare intre diferențele care se făceau intre cei bogați și cei săraci in opera "Parazitii", cu comportamentul oamenilor din ziua de azi. Asa sunt tratate si persoanele sărace dar inteligente in lumea noastra, la fel ca si personajul creat de Barbu Ștefănescu Delavrancea, oameni care in opinia mea sunt un exemplu demn de urmat pentru cei din jurul lor.     

Răspuns de Utilizator anonim
6

Salut,

În opinia mea, personajele din textul " Paraziții", de Barbu Ștefănescu Delavrancea, sunt caracterizate atât direct, cât și indirect.

Caracterizarea indirectă , dar și directă este prezentă prin frazele " era sărac, cu cămașa mitotolită, obrajii plini de rușine, fruntea umilită," aceste caracterizări bazându-se pe trăsăturile portretului fizic, dar și moral. De asemenea, aceste caracteristici sunt similare generației de adolescenți de astăzi, deoarece și în prezent există asemănătoarele " guri rele", dar și aceeași "ochi răi", plini de invidie și de critici la cel mai înalt nivel.

Sper că te ajută.

Alte întrebări interesante