Limba română, întrebare adresată de lucyaneya, 8 ani în urmă




dau coroana + 45 pct urgen
redacteaza o compunere de minim 150 de cuvinte in care sa motivezi aparenta la specia doinei populare a textului citat :

Și de hoți să mântuiască
Țara lui ardelenească !
Asta nu-i țară de câini,
Și e țară de români,
Nu-i pământ de ungureni,
Și-i de neaoși pământeni

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de SonnyaSharalah
0

Doina este specia genului liric, in versuri, apartinand literaturii populare, creatie anonima, orala, colectiva si sincretica, in care sunt exprimate sentimente profunde.

In opinia mea, opera ,,Doina haiduceasca", culeasa de Vasile Alecsandri este o doina deoarece intruneste toate caracteristicile acesteia.

In primul rand, autorul anonim isi exprima in mod direct sentimentele profunde legate de principalele aspecte ale vietii, prin intermediul unor figuri de stil simple, neelaborate, dar de o puternica incarcatura afectiva. Astfel, predomina epitetele ,,tara (..) ardeleneasca" si ,,neaosi pamanteni".

In al doilea rand, sentimentul dominant este cel de ura impotriva asupritorilor, fiind vorba, deci, despre o doina de catanie, asa cum sugereaza si constructiile: ,, asta nu-i tara de caini", ,,si e tara de romani".

In plus, se remarca un singur element de oralitate a stilului, exclamatia ,,Tara lui ardeleneasca!". Textul citat, fiind o doina, se canta pe o melodie lenta, taraganata, muzicaliatea provenind din elementele de versificatie specifice: structura astrofica, rima imperecheata, masura versurilor scurta, de 8 silabe, ritmul trohaic.

In concluzie, trasaturile mai sus prezentate justifica incadrarea textului-suport in specia doina.

sper sa te ajute


lucyaneya: Mersi
Alte întrebări interesante