Fizică, întrebare adresată de IrinutaS, 9 ani în urmă

DAU COROANA!!!
explica in ce fel masori presiunea cu ajutorul manometrului lichid.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de patricia003
31
Manomerul lichid pentru presiunea mica-apa,alcoolul, mercurul,etc,-sub forma literei U care are doua brate deschise sau doar unul! P.s:Sper ca asta doreai si ca e bine.

IrinutaS: MARSI
IrinutaS: SCUZE:MERSI
IrinutaS: :):):)
patricia003: Coroana? Te rog !
IrinutaS: doar la coroana va ganditi
IrinutaS: !!!!!
Răspuns de andreikzro
14
Manometrul cu lichd are forma de U cu doua brate. Lichidul oate fi alcool, apa sau, cel mai adesea, mercur.. Se foloseste pentru masurarea presiuniilor mici.
Doresti sa stii cum se masoara presunile cu el.
Manometrul poate avea ambele brate deschiise sau doar unul deschis si celalalt inchis.
Luam cazul celui cu ambele brate deschise. In el lichidul are acelas nivel in ambele brate sub apasarea presiunii atmosferice care se exercita simultan in amandoua.
La un brat se aplica presiunea de masurat iar celalalt ramane deschis. Presiunea de masurat, daca este mai mare decat cea atmosferica va ridica nivelul lchidului din bratul deschis si-l va cobora in bratul legat la volumul de masurat (si invers) ntre cele doua brate exista o tablita (scala) gradata in unitati de presiune. Diferenta de nivel dintre brate va da valoarea presiunii masurate prin impartire la 2.
Presiunile masurate nu pot fi nici mult mai mari nici mult mai mici decat presiunea atmosferca. Altfel lichidul este aruncat afara sau absorbit in spatiul a carui presiune dorim s-o masuram.
La cel cu un brat inchis si unul deschis, in bratul inchis exista putin aer comprimat si la celalalt se aplica presiunea ce trebuie masurata. Are si el o scala gradata in unitati de presiune.

Alte întrebări interesante