Istorie, întrebare adresată de anduagarici65, 8 ani în urmă

Dau coroana.
Ideile principale ale Romanități și Creștinismului

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de micleaadela
0

Răspuns:

Retragerea aureliana din 271-275 nu a insemnat si abandonarea acestor regiuni nord-dunarene.Pana in secolul al VII aceste regiuni au ramas in atentia imparatilor romani.O dovedes repetatele reorganizari ale teritoriilor nord-dunarene  ca si schimbul e oameni dintr-o parte in alta a Dunarii.

Dobrogea ramane sub stapanire romana pana in anul 602.In sec IV ea a fost reorganizata ca o provincie separata purtand numele de Scythia Minor.

Stapanirea romana revine in nordul Dunarii in sec IV in timpul imparatului Constantin cel Mare , cand a fost construit si un un nou pod intre Oescus si Sucidava  , limita stapanirii romane fiind valul de pamant intarit numit,,Brazda lui Novac''.In sec VI imparatul Iustinian a acordat o atentie deosebita dezvoltarii oraselor Sucidava, Lederata, Arcidava, Drobeta.

Crestinismul s-a raspandit in Dacia si Moesia inainte de sec IV si a fost influentat de politica imparatilor romani.Imparati romani ca Galeriu sau Diocletian au fost adversari ai crestinismului facand numerosi martiri ale caror nume sunt consemnate in inscriptiile din Dobrogea de la Axiopolis si Niculitel.Dupa 313 cand Constantin cel Mare acorda libertate de cult crestinismului prin Edictul de la Milan, comunitatile de crestini se inmultesc.Sunt atestate un numar mare de bazilici la Histria, Tomis, Callatis iar in Tomis si-a desfasurat activitatea episcopul Teotim I.

La sud de Dunare si-au desfasurat activitatea misionara Ulfilas si Sava Gotul.Crestinismul a fost preluat din limba latina dovada termenii de baza sunt de origine latina: inger, crestin, cruce, Duminica, Dumnezeu.

Explicație:

Alte întrebări interesante