Matematică, întrebare adresată de marai23, 9 ani în urmă

Dau coroana.repedeeee

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de AnaEvelyn
1
Trebuie doar să efectuăm calcule pentru a rezolva exercițiul.
Prima dată aducem la același numitor în paranteza pătrată ca să scăpăm de ea.
e(x) =  \frac{ {x}^{4} + 2 {x}^{3}  +  {x}^{2}  - 9 {(x + 1)}^{2}  }{ {(x + 1)}^{2} }  \div  (3x - 9) -  \frac{x}{3}
Întoarcem 3x-9 ca să putem efectua calculele și obținem:
e(x) =   \frac{ {x}^{4}  + 2 {x}^{3}  +  {x}^{2}  - 9 {(x + 1)}^{2} }{(x + 1)^{2} } \times  \frac{1}{3x - 9}  -  \frac{x}{3}
Folosim formula:
 {(a + b)}^{2}  =  {a}^{2}  + 2ab +  {b}^{2}
Pentru a=x^2 și b=x. Obținem:
e(x) =  \frac{( {x}^{2}  + x)^{2}  - 9 {(x + 1)}^{2} }{ {(x + 1)}^{2} 3(x - 3)} -  \frac{x}{3}
Dăm factor comun pe x în prima paranteză de la numărător.
e(x) =   \frac{{(x(x + 1))}^{2}  - 9 {(x + 1)}^{2} }{ {(x + 1)}^{2}3(x - 3) } -  \frac{x}{3}
Efectuăm calculele și după dăm pe (x+1)^2 factor comun.
e(x) =  \frac{ {x}^{2}  {(x + 1)}^{2}  - 9 {(x + 1)}^{2} }{ {(x + 1)}^{2} 3(x - 3)}  -  \frac{x}{3}  \\ e(x) =  \frac{ {(x + 1)}^{2} ( {x}^{2} - 9) }{ {(x + 1)}^{2} 3(x - 3)}  -  \frac{x}{3}
Simplificăm prima fracție cu (x+1)^2.
e(x) =  \frac{ {x}^{2} - 9 }{3(x - 3)}  -  \frac{x}{3}
Folosim acum formula:
 {a}^{2}  -  {b}^{2}  = (a - b)(a + b)
Pentru a=x și b=3.
e(x) =  \frac{(x + 3)(x - 3)}{3(x - 3)}  -  \frac{x}{3}
Simplificăm prima fracție cu x-3.
e(x) =  \frac{x + 3}{3}  -  \frac{x}{3}
Efectuăm calculele.
e(x) =  \frac{x + 3 - x}{3}  =  \frac{3}{3}  = 1

marai23: Multumesc multt
Alte întrebări interesante