Istorie, întrebare adresată de ALINACERENIUC, 9 ani în urmă

DAU CORONA SI 40 PUNCTE! CUM SE MANIFESTA INEGALITATEA DEZZVOLTARII ECONOMICE A TARILOR LUMII

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Mrthegold
7

Creşterea economică , reprezintă capacitatea unei economii de a genera şi a menţine o creştere a produsului său global (P.I.B. sau P.N.B. Conceptul de creştere economică a dominat perioada de după al doilea război mondial, fiind susţinută şi de obiectivele pe care Naţiunile Unite le-au stipulat in Primul Deceniu al Dezvoltării. Principalii indicatori economici prin care era evaluat nivelul de dezvoltare al unei ţări erau P.N.B./loc. sau venitul/loc., meniţi a evidenţia capacitatea unei ţări de a inregistra o creştere a produsului său global mai rapidă decat creşterea populaţiei.

Uneori, diferenţele dintre cei doi indicatori pot fi semnificative. Aşa cum se ştie, P.I.B. exprimă valoarea bunurilor şi serviciilor produse intr-o ţară, de către rezidenţi, in decursul unei perioade de timp (de regulă, un an). De cealaltă parte, P.N.B. măsoară valoarea bunurilor şi serviciilor produse de către naţionali, in decursul unui an, ceea ce presupune că la valoarea P.I.B. se adaugă ceea ce produc conaţionalii aflaţi dincolo de graniţele ţări şi se scade ceea ce realizează străinii in interiorul ţării. Sunt ţări unde valoarea P.I.B. este mai mare decat cea a P.N.B. cu cateva procente, mergand pană la o cincime (ţări care beneficiază de masive investiţii stăine, ca Argentina, Thailanda sau Mexic). Sunt şi cazuri in care P.N.B. este mai ridicat decat P.I.B., atunci cand remiterile muncitorilor din străinătate şi caştigurile din investiţiile străine efectuate in străinătate sunt semnificative şi depăşesc ceea ce produc străinii pe teritoriul ţării (P.N.B.-ul Kuwaitului, inainte de războiul din Golf, era cu 52% mai mare ecat P.I.B.-ul său).

Rata de creştere economică exprimă, in esenţă, modificarea, in decursul unei perioade de timp, a P.N.B./loc (P.I.B./loc.), in preţuri constante. Ritmurile de creştere economică variază de la ţară la ţară şi de la o perioadă la alta. In general, ritmurile sunt pozitive, dar sunt şi ţări care inregistrează ritmuri negative ale creşterii economice, adică PIB-ul scade in perioada curentă comparativ cu cea de bază. Este cazul unor ţări care se confruntă cu crize economice, dar şi a multor ţări, indiferent de grupul căruia ii aparţin, in perioadele de recesiune economică (Coreea de Sud, Thailanda şi celelalte ţări din Asia de S-E au inregistrat valori negative ale creşterii economice in perioada şi după criza asiatică, ţările foste comuniste, in totalitate, in primii ani ai tranziţiei economice etc.). Ritmurile de creştere economică au valori cuprinse, de regulă, intre 0 şi 10%, cel mai des intalnite fiind valorile de pană la 5%. Ritmurile de peste 5% sunt apreciate a evidenţia o creştere economică ridicată, fiind cazuri mai rar intalnite in perioada actuală (situaţia unor economii foarte dinamice, cum ar fi ţări din Asia de S-E– China, Vietnam – 7-8%, dar şi Romania, care a inregistrat in 2004 un ritm de 5,5%, fiind considerată cea mai dinamică dintre economiile din fosta Europă comunistă). In general, ţările in dezvoltare au ritmuri de creştere mai ridicate decat cele dezvoltate, lucru explicabil prin „rezervele” de creştere mai mari pe care le are acest grup de ţări.


Mrthegold: Sper să te ajute!
Alte întrebări interesante