De analizat 10 verbe și 10 substantive din orice text (scrieți textul mai jos) clasa 7
Răspunsuri la întrebare
Moș Crăciun a fost răpit
Cineva ar putea crede că bunul și bătrânul Moș Crăciun, care își dedică zilele pentru a-i face pe copii fericiți, nu are cum să aibă dușmani pe pământ; de fapt, pentru o lungă perioadă de timp, oriunde s-a dus, nu a întâlnit nimic în afară de dragoste.
Însă demonii care trăiesc în grotele muntelui au ajuns să îl urască foarte tare pe Moș Crăciun, pentru simplul motiv că îi făcea pe copii fericiți.
Sunt cinci Grote ale Demonilor. O potecă largă duce la prima peșteră, o cavernă cu arcadă aflată la poalele muntelui, cu o intrare frumos sculptată și decorată. În ea trăiește Demonul Egoismului. În spatele acesteia se află o altă cavernă, în care locuiește Demonul Invidiei. Grota Demonului Urii este următoarea, iar prin aceasta se ajunge în casa Demonului Răutății, aflată într-o cavernă întunecată și înfricoșătoare chiar în inima muntelui. Nu știu ce se află dincolo de ea. Unii spun că sunt prăpăstii teribile care duc la moarte și la distrugere. Se poate să fie adevărat.
Totuși, din fiecare dintre cele patru peșteri se desprinde un tunel îngust care duce la a cincea peșteră: o cămeruță confortabilă ocupată de Demonul Căinței. Și pentru că aceste pasaje stâncoase sunt foarte tocite de pașii care au trecut pe acolo, cred că mulți dintre hoinarii din Peșterile Demonilor au scăpat prin tuneluri spre sălașul Demonului Căinței, despre care se spune că este un personaj plăcut care deschide cu bucurie o ușă micuță și îți dă drumul iarăși în aerul curat și în lumina soarelui.
Ei bine, acești Demoni ai Grotelor, crezând că aveau un motiv întemeiat ca să nu-l placă pe bătrânul Moș Crăciun, au ținut o întâlnire într-una din zile ca să discute ce e de făcut.
„Încep să mă simt singur”, a spus Demonul Egoismului. „Moș Crăciun oferă atât de multe cadouri drăguțe tuturor copiilor încât ei devin fericiți și generoși prin exemplul lui și se țin departe de grota mea”.
„Și eu am același necaz”, s-a alăturat Demonul Invidiei. „Cei mici par să fie destul de mulțumiți de Moș Crăciun și, într-adevăr, sunt puțini aceia pe care îi pot face să devină invidioși”.
„Și astfel e rău pentru mine!”, a declarat Demonul Urii. „Dacă niciun copil nu trece prin Caverna Egoismului și prin cea a Invidiei, niciunul nu poate ajunge la peștera mea”.
„Sau la a mea”, a adăugat Demonul Răutății.
„Din punctul meu de vedere”, a spus Demonul Căinței, „e de la sine-nțeles că dacă cei mici nu vizitează grotele voastre, ei nu au de ce să o viziteze pe a mea; așa că sunt la fel de neglijat precum voi”.
„Și totul din cauza acestei persoane numite Moș Crăciun!”, a exclamat Demonul Invidiei. „Pur și simplu ne distruge afacerea și trebuie să făcem ceva imediat”.
Au căzut de acord asupra acestui lucru; însă ce era de făcut era cu totul altă treabă și era mai greu de stabilit. Știau că Moș Crăciun lucra tot anul în castelul său din Valea Râsetelor, pregătind cadourile pe care avea să le împartă în Ajunul Crăciunului; la început, s-au decis să încerce să îl ademenească în grotele lor, în speranța că l-ar putea îndrepta spre prăpăstiile teribile care duceau la distrugere.
Moș Crăciun=subst pro , nr sg , gen m.
afacerea=subst com , nr sg , gen f.
lucru=subst com , nr sg , gen n.
anul=subst com , nr sg , gen m.
grotele=subst com , nr pl , gen f.
speranța=subst com , nr sg , gen f.
cadourile=subst com , nr pl , gen n.
prăpăstiile=subst com , nr pl , gen f.
punctul=subst com , nr sg , gen n.
Valea Fericirii=subst pro , nr sg , gen m.
au întâlnit=verb , formă afirmativă , timp trecut , pers III , nr pl , gen m.
l-au îndrepta=verb , formă afirmativă , timp prezent , pers III , nr pl , gen m.
crezând=verb , formă afirmativă , timp prezent , pers III , nr sg , gen m.
am=verb , formă afirmativă , timp prezent , pers I , nr sg.
se țin=verb , formă afirmativă , timp prezent , pers III , nr pl , gen m.
se desprinde=verb , formă afirmativă , timp prezent , pers III , nr sg , gen m.
aveau=verb , formă afirmativă , timp trecut , pers III , nr pl , gen m.
nu vizitează=verb , formă neafirmativă , timp prezent , pers III , nr sg , gen m.
a spus=verb , formă afirmativă , timp trecut , pers III , nr sg , gen m.
s-a alăturat=verb , formă afirmativă , timp trecut , pers III , nr sg , gen m.
sunt=verb , formă afirmativă , timp prezent , pers I , nr sg.