Limba română, întrebare adresată de dariusionce613, 8 ani în urmă

de cand parisul este denumit orasul luminilor?​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
2

Paris, orașul luminilor

Denumirea aceasta datează din timpul domniei lui Ludovic al XIV-lea și mai exact din anul 1667.

În acel an, șeful poliției pariziene, Nicolas de La Reynie, s-a confruntat cu o problemă majoră: criminalitatea nocturnă era extinsă la Paris și atacurile asupra trecătorilor erau din ce în ce mai numeroase și din ce în ce mai violente la căderea nopții.

Pentru a opri această tendință, el a decis, prin urmare, să ofere străzilor din Paris iluminat public în timpul nopților de iarnă, din noiembrie până în martie.

Înainte de asta, singura modalitate de a obține lumină în timpul unei plimbări de noapte prin Paris era să te plimbi cu felinarul tău, sau să speri să dai peste unul dintre puținii „paznici de noapte” desemnați de poliție să-i securizeze pe trecători.

Aproape 7.000 de torțe și felinare de hârtie care funcționau cu lumânări au fost așezate pe fațadele situate la capetele principalelor străzi și astfel primul iluminat public din lume tocmai se născuse în Paris. Așa a devenit primul „Oraș al Luminilor”!

Această poreclă va continua să prospere de-a lungul secolelor, în special datorită instalării pe străzile Parisului a primelor lămpi cu ulei în 1776, apoi datorită Expoziției Universale din 1889, care va face din Paris, cel puțin pentru câteva luni, centrul mondial al electricității și luminii.

Alte întrebări interesante