De caracteriza domnul Transafir din acest text :
,,Era un oom bine facut putin chel in varf capului , cu ochii foarte blajini.Cand zambea se aratau sub mustata tunsa scurta dinti lungi , cu strunga mare la mijloc .
Si ne-a da aceasta invatatura nu pentru ca trebuie si pentru ca o se platea ,dar pentru ca aveam un prisos de bunatate in el si pentru ca in acest suflet era ceva din credinta si din curatenia unui apostol.
Era foarte gospadaros si-i placea sa se faca fiecare lucru cu randuiala.
(...) ia sedeti, va rog,colea,la umbra,in credac,oleacade mai rasuflati...
Nu ,Domnul nostru nu ne-a invatat niciodata din pricina ca se temea de cei mari.In era drag sa ne invete , si parca eram copiii lui,-asta am simtit-o totdeauna , cat am fost sub privegherea lui."
Va rog imi trebuie pana maine
Răspunsuri la întrebare
,,Era un oom bine facut putin chel in varf capului , cu ochii foarte blajini.Cand zambea se aratau sub mustata tunsa scurta dinti lungi , cu strunga mare la mijloc .Nu ,Domnul nostru nu ne-a invatat niciodata din pricina ca se temea de cei mari.In era drag sa ne invete , si parca eram copiii lui,-asta am simtit-o totdeauna , cat am fost sub privegherea lui."
Domnu' Trandafir a fost un adevarat dascal pentru elevi. Isi iubea meseria pe care o practica. Era un exemplu demn de urmat pentru acele generatii. Stia rostul vietii si ii invata pe copii sa se pregateasca pentru vremurile ce vor veni.
Ii apropia pe copii pentru al asculta si al intelege. Un om ca el, trecut prin toate greutatile, a tinut sa le arate si copiilor ca trebuie sa fie si gospodari.
Toti copii, dupa un timp, il considerau ca un parinte. Se atasasera mult de acesta incat veneau la scoala de drag. Era autoritar in fata elevilor si prezenta lui impunea seriozitate si respect. Domnu' Trandafir reprezenta tipul de om bun la suflet, cumsecade, credincios, iubitor de patrie. Era inalt, avea ochii blajini, bine facut, putin chel in varful capului, cu o mustata tunsa scurt si zambitor in limitele normalului. Chiar aveai ce invata de la acest om.