Fizică, întrebare adresată de CiorobatcaDana, 8 ani în urmă

De ce aerul este transparent?

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de VerdeDeParis
4

Nu toate gazele sunt transparente!

Aerul de zi cu zi pe care il respiram este transparent pentru ca moleculele din care este format (preponderent azot, oxigen si dioxid de carbon) sunt mici si au forma geometrica de asa natura incat permit undelor de lumina sa le traverseze usor.

Nu trebuie facuta confuzie intre greutatea materialului si proprietatea de transparenta! Un material mai usor nu este neaparat transparent, si un material mai greu nu este neaparat opac.

Diamantele sunt formate din molecule de carbon pur, formand structuri cubice, permitand astfel undelor de lumina sa treaca prin ele.

Grafitul este compus  din structuri hexagonale de molecule de carbon, asezate in straturi. Acest lucru impiedica undele de lumina sa le traverseze.

Iata cum doua materiale, formate din aceiasi atomi, prezinta transparenta diferita: diamantele sunt transparente, grafitul e opac.

De aici concluzionam ca ceea ce determina proprietatea de transparenta este asezarea moleculelor in materialul despre care vorbim, adica, cat de usor traverseaza lumina aceste structuri.

Alte întrebări interesante