Fizică, întrebare adresată de iarucosmin2, 8 ani în urmă

De ce apa nu dtece / se incalzeste mai mult de 100 grade C dupa fierbere

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de ghiorghiespetrica
0

Răspuns:Apa fierbe la 100° C

Explicație:


iarucosmin2: Asta stiam si eu mane.
Răspuns de legislatie
0

Apa, ca substanta, se incalzeste si peste 100 ° C ! In orice stare de agregare substanta  H₂O se numeste tot apa.

Intr-un vas cu apa pus la fiert, apa se incalzeste pana cand moleculele au suficienta energie sa se desprinda din starea lichida si sa se transforme in gaz. S-a stabilit - empiric - ca la 100 de grade Celsius si presiune normala, toate moleculele au suficienta energie pentru a se transforma in vapori. Daca lasi sa fiarba un vas deschis cu apa, la 100°C apa se va transforma in totalitate din lichid in gaz si va parasi vasul, totul la presiune normala.

Dar daca folosesti incinte inchise, din care vaporii de apa nu pot pleca, vei avea surpriza ca la o temperatura ridicata - peste 1200 de grade Celsius - apa sa disocieze in hidrogen si oxigen - deci nu mai exista apa ci doar elementele componente. [ peste aceasta temperatura, si moleculele de oxigen si hidrogen vor disocia ( 2000° si - respectic - 2500° ) ]

Daca presiunea la care are loc fierberea este mai mica de o atmosfera, la temperatura de 60 °- 70 °  apa fierbe in totalitate si paraseste vasul - asa se intampla la altitudine mare, unde presiunea e scazuta.

Alte întrebări interesante