Biologie, întrebare adresată de mychbus, 9 ani în urmă

De ce e bine sa ocrotim pasarile?

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
6
Deşi păsările pe care le observăm prin acest proiect sunt comune în Europa, iar populaţiile lor sunt numeroase şi larg răspândite, Vestitorii Primăverii sunt totuşi ameninţaţi. De exemplu, populaţia de berze a suferit un declin major în cea de-a doua jumătate a secolului douăzeci. Acest lucru s-a datorat în special schimbărilor climatice, desecării mlaştinilor şi folosirii pesticidelor în agricultură. ESTE POSIBIL CA ÎNTR-O BUNĂ ZI TOATE ACESTE PĂSĂRI SĂ DISPARĂ DIN EUROPA? Dacă oamenii nu au grijă de ele şi dacă nu avem grijă de locurile în care ele trăiesc, aceste păsări populare şi interesante ar putea să dispară din zona noastră. Agricultura intensivă, desecarea zonelor umede şi schimbările climatice pot fi foarte periculoase chiar şi pentru păsările comune din Europa. Conservarea şi protecţia naturii astăzi este foarte importantă, pentru a ne putea bucura şi mâine de frumuseţea ei. CE PUTEM FACE PENTRU A AJUTA ACESTE PĂSĂRI? Oricine poate ajuta păsărtile, indiferent de vârstă, sprijinind acţiunile naţionale de conservare a naturii, amplasândând cuiburi artificiale  sau hrănind păsările.
 
Pentru a afla cum poţi ajuta păsările dintr-o anumită specie, te rog să faci click pe imaginile de mai jos.
Barza albă
Dacă locuieşti într-o zonă în care berzele albe cuibăresc, poţi avea grijă de locurile în care îşi amplasează cuiburile şi de cele în care se hrănesc.
Brezele preferă să îşi construiască cuiburile pe clădiri sau stâlpi. dacă vrei să atragi berzele în vecinătatea ta, poţi amplasa, cu ajutorul adulţilor, suporturi artificiale pentru cuiburile lor. Dar ţine minte! Contactează întotdeuna partenerul BirdLife din România, Societatea Ornitologică Română, pentru a afla informaţii despre modelele şi amplasarea unor astfel de suporturi. Poţi, de asemenea, susţine tehnicile agricole durabile (care nu dăunează nevoilor păsărilor) şi conservarea habitatelor berzelor, devenind membru al Societăţii Ornitologice Romăne. Rândunica
Din fericire populaţia de rândunici este stabilă, dar pentru a rămâne aşa, trebie să ne asigurăm că habitatele lor sunt în siguranţă. Ce poţi să faci este să nu îndepărtezi cuiburile rândunicilor din apropiera casei tale, lasând adulţii să îşi crească puii în siguranţă.
De asemenea, poate fi evitată folosiea pesticidelor şi a chimicalelor puternice în agricultură, pentru ca insectele să fie numeroase, iar rândunicile să aibă suficientă hrană. Pentru a ajuta rândunicile şi alte păsări dependente de zonele agricole, poţi susţine agricultura durabilă, devenind membru al Societăţii Ornitologice Române. Drepneaua neagră
Poţi ajuta drepnele negre salvându-le locurile de cuibărit. Este important ca atunci când se renoveză o clădire, drepnelele sa nu fie excluse din locul lor tradiţional de cuibărit - o crăpătruă în care este un cuib să nu fie acoperită. Oricine, de la un singur individ şi până la autorităţile locale, poate să facă diferenţa.
De exemplu, autorităţile locale pot iniţia politici de susţinere a drepnelelor dintr-o localitate. Dacă într-adevăr îţi pasă de aceste păsări, poţi alerta autorităţile locale în cazul în care o clădire în care sunt cuiburi urmează să fie demolată sau renovată, pentru ca acestea să sfătuiască constructorii să protejeze acele cuiburi. Poţi, de asemenea, să creezi sau să laşi neacoperite găuri din acoperişul casei tale, în care drepnelele îşi pot face cuib. Poţi chiar să amplaseszi cuiburi artificiale pentru drepnele. Aceste cuiburi le poţi construi tu sau pot fi cumpărate. Infrormaţi legate de aceste cuiburi artificiale specifice pentru drepnele poţi afla contactând Societatea Ornitologică Română.

Răspuns de Giigii
8
Pãsãrile reprezintã o verigã importantã în lantul trofic. Dacã ele ar dispãrea,s-ar produce dezechilibru în ecosistem.
Alte întrebări interesante