Limba română, întrebare adresată de GicaAgi, 8 ani în urmă

De ce "Intr o scrisoare pierduta" se specifica (ex:" a iesit prin stanga; prin dreapta;fund)?


albatran: pt.ca este piesa de teatru...

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
3
Acelea sunt indicații scenice sau didascalii, și reprezintă intervenții ale autorului cu rol in intonație, jocul actorilor, decor, mimică etc.
Răspuns de Farben
8

Rolul notațiilor autorului din textul dramatic "O scrisoare pierdută" de Ion Luca Caragiale este de a contura cadrul, faptele personajelor: "a ieșit prin stânga", "prin dreapta", poziția acestora pe scenă, de asemenea acestea au rolul de a ilustra elementele de decor.

    Astfel, notațiile autorului/didascaliile au un rol important deoarece este ilustrată scena, decorul, timpul, dar și trăsături fizice și morale ale personajelor participante la acțiune.


*Mai apar și: elementele nonverbale (mișcări scenice, poziție, mimică, gestică) și paraverbale (pauze în discurs, tonul folosit, ritmul etc. ).

ex:  (nonverbale:"Se apropie de el." ; paraverbale: "Tace." ).


Astfel, pentru că textul lui I.L. Caragiale reprezintă un text dramatic scris cu scopul de a fi interpretat pe scenă, deci este o piesă de teatru, DIDASCALIILE/NOTAȚIILE AUTORULUI/INDICAȚIILE SCENICE au un rol foarte important pentru buna desfășurare a piesei și pentru înțelegerea sentimentelor personajelor.

Alte întrebări interesante