Fizică, întrebare adresată de Mara444, 8 ani în urmă

De ce magnetul atrage fierul?

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Adel1n
1

Magnetul atrage fierul datorită fenomenului de magnetism.

Magnetismul este datorat mișcării electronilor cu sarcina electrica a elementelor, fapt care duce la crearea forțelor de atracție, ceea ce duce la crearea câmpurilor magnetice.

Răspuns de Christian2111
3

Grecii au descoperit în Antichitate în orașul Magnezia o piatră care atrăgea metalele.Din Antichitate şi până în zilele noastre oamenii de ştiință au studiat proprietățile magneților.

Ca şi Pământul, fiecare magnet are 2 poli: polul nord (de culoare roşie) şi polul sud (de culoare albastră).Polii magnetici nu se pot separa.Orice magnet este alcătuit dintr-un număr foarte mare de magneți mici aşezați cap la cap şi orientați în acelaşi sens.Dacă rupem un magnet în două părți, cele două părți devin magneți noi, fiecare cu câte un pol nord şi un pol sud.În jurul magnetului se manifestă un câmp magnetic care este mai intens la poli.

Între polii magnetului se exercită o forță de atracție numită forță magnetică.

Magneții pot fi naturali (aflați în natură sub formă de roci-magnetită) sau artificiali (confecționați din fier, oțel sau materiale specializate magnetizate).Pot lua formă de bară, disc, potcoavă sau ac magnetic.

Magneții au proprietatea de a atrage sau de a respinge metalele.Astfel, când doi magneți se apropie cu poli diferiți, ei se atrag.Când se apropie cu poli identici, magneții se resping.

După cum ştim, Pământul are nucleul alcătuit din fier topit, fiind el însuşi un magnet uriaş.Primii care au folosit proprietățile magneților naturali au fost chinezii.Ei utilizau magneții sub forma busolelor pentru orientarea pe mare.

Busola contine un ac magnetic care se roteşte liber.Oricum am mişca busola, acul său magnetic ne indică întotdeauna nordul .

Magnetul atrage fierul deoarece câmpul lui magnetic atrage metale precum fierul, oțelul, nichelul şi cobaltul (metale feroase ), şi respinge metale neferoase (aur, argint, cupru, alamă, aluminiu).

Alte întrebări interesante