Biologie, întrebare adresată de gemem, 9 ani în urmă

de descris fluturile ochii de paun de noapte si de zi si prin ce de deosebesc ei

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de micle
2
Fluturele ochi de paun de zi este o nimfalida, are aripa din față a masculului are aproximativ 3 cm, a femelei este ceva mai mare. Aripile au un fond brun-roșcat, ușor irizat, cu un „ochi” viu colorat. Aripile sunt crestate. Partea dorsală a aripilor este maroniu-negru catifelat, în care pot fi observate linii ondulate transversale negre. Fluturii hibernează în peșteri, cavitățile arborilor, podul clădirilor, pivnițe (partea dorsală neagră îi ajută să se ascundă ușor). Apar primăvara timpurie (cu aripi rupte, uzate). Femela depune ouăle pe urzică. Omizile negre, cu pete albe mărunte și cu spini trăiesc în colonie, des țesând un cuib pe frunzele terminale. Pot coexista până la 150 de omizi împreună, iar într-un urzicăriș chiar și 100 de cuiburi. Înainte de ultima năpârlire omizile pleacă din cuib, se retrag într-un loc ferit pentru a forma pupa. Sub climat temperat apar două generații. Se hrănește cu nectarul florilor. Apare frecvent în parcuri, grădini, marginea pădurilor, unde sunt mulți flori. În Europa se întâlnesc până la latitudinea de 60 grade. În munți ajunge până la altitudinea de 2500 m.
Fluturele ochi de paun de noapte are deschiderea aripilor de pana la 18-20 cm. Traieste in spatii deschise, in care prezenta arbustilor si a copacilor este difuza; pot fi observati mai cu seama in livezi. Prezenta acestor fluturi este redusa in zonele calduroase ale Europei, in rest pot fi intalniti in nordul Frantei (mai rar), sudul Luxembourgului, vestul Elvetiei, in Peninsula Iberica si in regiunile de coasta ale Marocului si ale Algeriei. De asemenea, traiesc in sudul Germaniei (mai rar), Austria, Ungaria, in Balcani pana in Ucraina. De aici populatia s-a extins de-a lungul muntilor Caucaz, din Armenia pana in Turcia, Siria, Liban, Israel, Iran etc. Pot fi intalniti si in insulele mediteraneene, Creta, Corsica si Sardinia. In tara noastra, a carei fauna este bogata in fluturi apartinand zonei temperate, Fluturele ochi de paun de noapte este o aparitie impresionanta, fiind cea mai mare specie de flutere din Romania.
Fluturele de noapte cu ochi de paun are corpul paros si aripile puternice, colorate in brun-galbui; in jumatatea extrema nuanta este gri-bruna intunecata, cu o linie transversala dubla, zimtata si alta transversala; intre aceste doua linii, pe fiecare aripa se afla cate un ochi - o pata oculara, intunecata, de culori diferite, mare, asemanatoare ochiului de pe aripile unui paun. Omida este paroasa, de dimensiuni mari. Culoarea sa este verde, iar pe inele se afla niste ridicaturi de culoare albastra, asemanatoare unor margeluse (tuberculi).
Particularitatea acestei specii de fluture consta in aceea ca, desi exemplarele sunt extrem de imprastiate, masculii reusesc sa descopere femelele la distante de kilometri, cu ajutorul simtului olfactiv, extrem de dezvoltat. Are antene, care functioneaza mai precis decat radarul construit de om.
Diferentele:
-anvergura aripilor
-marimea fluturelui propriu-zisa
-culorile aripilor
-modelul aripilor
-zonele de raspandire
-elementele cadrului natural in care locuiesc
-caracteristicicile omiziilor (culoare, aspect, etc)
Alte întrebări interesante