Limba română, întrebare adresată de persoana39, 8 ani în urmă

De găsit toate figurile de stil din poezia,,Cad lin litere"​

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de lucaplayianis
1

Răspuns:

Explicație:

Metaforă - "cad lin litere / din alfabetul ceresc", unde literele reprezintă ploaia care cade curat și cald, iar alfabetul ceresc reprezintă cerul.

Personificare - "dacă aș putea alcătui din ele / cuvinte", unde literele primesc atribuțiile umane de a fi alcătuite în cuvinte.

Antiteză - "bucuria unor poeme de dragoste / dumnezeiești", unde se opun două idei aparent contradictorii: bucuria și poemele de dragoste, respectiv sfințenia și divinitatea.

Hipotipoză - "Plouă curat, cald", unde descrierea ploii creează o imagine vie și palpabilă.

Epiforă - "fără dicționarul de neologisme, / fără dicționarul de arhaisme", unde se repetă cuvântul "dicționarul" pentru a sublinia ideea de renunțare la limbajul prea încărcat.

Personificare - "Sentimente care se văd / grație propriei lor lumini", unde sentimentele sunt personificate și primesc atribuții de lumină.

Epitet - "poezie neobișnuită", unde cuvântul "neobișnuită" este un epitet care evidențiază caracterul special al poeziei.

Repetiție - "Sentimente care", unde se repetă cuvântul "Sentimente" pentru a sublinia importanța lor în poezie.

Ironie - "Sunt purtătorul de cuvânt al tăcerii", unde poetul folosește o ironie pentru a sublinia ideea că poezia lui este o comunicare a tăcerii și a sentimentelor greu de exprimat prin cuvinte.


persoana39: Mulţumesc mult!:)
lucaplayianis: cp
Alte întrebări interesante