Limba română, întrebare adresată de Utilizator anonim, 9 ani în urmă

De raspuns la urmatoarele intrebari pe bazapoeziei <Oda> de Mihai Eminescu.
1.Comentati semnificatia motivului phoenix.
2.Analizeaza in doua enunturi simbolul literar al stelei din prima strofa in raport cu acelasi simbol din alta poezie.
3.Comenteaza in 10 rinduru mesajul global a poeziei in raport cu afirmatia cu Shakspire ,,Pentru cei ce iubesc,timpul este o eternitate".

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de motanudeea
2
1. Comentati semnificatia motivului phoenix.
   Pasarea Phoenix i-a foc pentru a renaste din propria cenusa. Aluzia la aceasta pasare inseamna viata continua care renaste mereu.

2. Analizeaza in doua enunturi simbolul literar al stelei din prima strofa in raport cu acelasi simbol din alta poezie.
   ,,Ochii mei nălţăm visători la steaua / Singurătătii'' - aici ,,steaua singuratatii'' poate simboliza singuratatea omului de geniu care este sortit singuratatii. Desi pe cer sunt atatea stele el este singur, la fel ca in lumea reala. Stelele sunt considerate simboluri ale ordinii cosmice, dar si simboluri ale ,,luminii de sus'' care nu totdeauna este recunoscuta. Pentru poetii romantici, cum este si Eminesccu, steaua este un simbol al singuratatii. In alte poezii ,,steaua'' reprezinta un cadru feeric al indragostitilor, alaturi de luna.

3. Comenteaza in 10 rinduri mesajul global al poeziei in raport cu afirmatia cu Sheakespeare: ,,pentru cei ce iubesc, timpul este o eternitate".
       Aici ,,pentru cei ce iubesc, timpul este o eternitate", Sheakespeare a vrut sa sugereza ca timpul poate fi perceput diferit atanci cand iubesti. Tanarul indragostit are impresia ca pe el timpul nu-l va afecta si ca iubirea lui va fi vesnica. In schimb, Eminescu, ca om de geniu considera ca timpul trece mult prea repede, ca nu va avea timp sa-si finalizeze creatia. 
      Motivul este cel al ,,maririi'' ca simbol al originii geniului. Poetul are o stare de visare, de izolare de restul lumii.
      Titlul "Oda (în metru antic)" defineşte specia literara cu adanci radacini în lirica antichitaţii, cum de altfel precizeaza şi paranteza şi care exprima o atitudine de admiraţie faţa de natură. "Oda" eminesciana releva antiteza dintre sensul cuvantului şi chinurile mistuitoare ale eului liric
Alte întrebări interesante