Limba română, întrebare adresată de sireneleh2oad, 9 ani în urmă

Deci nu inteleg cum impartim in propozitii cu conjunctii chestii din astea. Cand prop e regenta ...ajutati.ma sa inteleg..multumesc


irinateleoaca: Păi, facem noi predare aici?!
sireneleh2oad: Am cerut ajutorul..hopa .nu esti obligata sa.mi raspunzi tu
irinateleoaca: Citește mai bine din cărți!
irinateleoaca: Și intreaba_ti profesorul!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Teo000
3
Pai, trebuie sa afli predicatele din fraza ta, astfel poti determina numarul de propozitii ale frazei (nr prop= nr pred). Propozitia regenta o afli punand intrebarea propozitiei date, iar propozitia regenta este cea in care se afla termenul regent, Daca termenul regent este un verb, adjectiv, interjectie, adverb, atunci propozitia ta este completiva. Ex: Ana a invatat sa scrie(CD). Ma gandesc cine castiga(CI). A plecat unde a dorit (CL). S-a intors cand l-a vazut(CT). Striga cat putea de tare(CM).
Daca acesta este un subsuantiv, un pronume, un numeral, atunci propozitia data este atributiva.Ex: Am cumparat rochia care era in vitrina. Fata care scrie frumos a plecat in excursie.
Daca in fraza ta, propozitia principala nu are subiect, atunci cea subordonata este subiectiva. Ex : Ramane cum am stabilit. Trebuie sa merg la piata. Se stie ca vei pleca.
Daca in fraza ta exista un predicat nominal incomplet, atunci prop subordonata este predicativa. Ex : Intrebarea este cand va ajunge. Maria este asa cum o stiu.
Răspuns de flu
0
Se subliniaza predicatele,adica vb predicative .Vezi sa nu le iei pe cele nepredic. (Vb la gerunziu supin sau infinitiv). Apoi incercuirsti elementele de relatie(conjunctii,pronume relative,adverbe relative:ca, sa,care ,cand cum ,unde etc))
Alte întrebări interesante