defineste conceptul de idei principale si precizeaza modalitatea de redactare a unei idei principale
dau coroana
Răspunsuri la întrebare
Textul narativ este rezultatul procesului de enunţare, reprezentând o istorie reală sau fictivă. Acest tip de text ia forma povestirii. Într-un text narativ sunt relatate evenimente care implică unul sau mai multe personaje, prezentate în locuri şi momente de timp determinate. Concret, textul narativ se prezintă ca o istorie povestită, cu început, conținut şi final. Indicii temporali fac posibilă derularea istoriei. Personajele săvârşesc acţiuni, vorbesc, au emoţii, sentimente. Povestirea este redarea universului ficţiunii, univers constituit din logica acţiunilor şi din logica personajelor, şi se realizează prin înlănţuirea şi alternarea discursului naratorului cu cel al personajelor. Elevii vor parcurge textul narativ şi se vor concentra asupra întâmplării povestite, pentru ca în timp, prin lecturi succesive şi studiu pe text, însoţit de repere clare explicative, să dobândească cele mai importante concepte operaţionale specifice unui text narativ.
Apreciind importanţa formării deprinderilor de a formula ideile principale ale unui text, în activitatea de dirijare a învăţării se vor parcurge cinci etape ce urmează a fi conştientizate şi aplicate, în vederea rezolvării sarcinilor de muncă independentă cu textul.
1) Formarea deprinderii de a delimita în text un fragment ale cărui enunţuri sunt grupate în jurul unei idei principale.
Elevii sunt deja familiarizaţi cu structurarea conţinutului naraţiunii pe momentele subiectului. Fiecare fragment, centrat în jurul unei idei, reflectă conţinutul unei etape a naraţiunii sau o întâmplare: situaţia iniţială, cauza, care determină schimbarea situaţiei iniţiale, provoacă desfăşurarea acţiunii în continuare, depăşirea situaţiei-limită şi situaţia finală.
Corelând cele două modalităţi de lucru cu textul, structurarea pe etape a naraţiunii şi structurarea fragmentelor grupate în jurul unei idei, elevii vor delimita cu uşurinţă secvenţele-cheie ale textului.
Aspectul formal al textului, constituirea sa în unităţi logice structurate în paragrafe distincte poate ajuta elevul în realizarea cu succes a acestei sarcini de lucru.
2) Iniţierea elevilor în modul de formulare a unei idei principale.
Formularea ideii principale se realizează printr-un enunţ care transmite o informaţie esenţială desprinsă din fragment, poate cuprinde cuvintele-cheie, cu încărcătura semantică revelatoare. Ideea principală nu are o singură formă obligatorie. Ea poate fi exprimată printr-o propoziţie dezvoltată, enunţiativă sau interogativă, printr-un titlu (grup de cuvinte care nu conţin un verb cu funcţie de predicat) sau printr-un enunţ ce cuprinde 2-3 propoziţii legate prin înţeles. Indiferent de forma în care este exprimată o idee, conţinutul ei trebuie să rămână acelaşi. Toate ideile principale ale unui text narativ vor fi formulate respectând aceeaşi formă, aleasă ca avantajoasă.
3) Iniţierea elevilor în redactarea planului de idei principale în corelaţie cu momentele naraţiunii.
Pentru fixarea momentelor principale ale naraţiunii, ca şi pentru facilitarea actului de formulare a ideilor principale, activitatea de redactare a planului de idei se poate realiza sub forma unei scheme sau într-un tabel liniat, elevii observând corelarea ideilor cu momentele naraţiunii.
Sper sa te ajute,m-am chinuit ogrămadă