Biologie, întrebare adresată de DaN4yk, 9 ani în urmă

defineste notiunea de oboseala a sistemului nervos

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de popescu200119
19
Generalitati Oboseala si slabiciunea sunt doi termeni adesea folositi ca sinonime, dar in realitate ei descriu doua senzatii diferite. Este important ceea ce se intelege prin "ma simt slabit" sau "ma simt obosit", deoarece orienteaza spre depistarea cauzei acestor simptome. Slabiciunea reprezinta senzatia de scadere a fortei musculare sau fizice si senzatia ca este nevoie de un efort in plus pentru activitatile zilnice care necesita miscarile mainilor, picioarelor sau altor muschi. Oboseala reprezinta senzatia de extenuare, istovire si lipsa de energie. Atat slabiciunea cat si oboseala sunt simptome si nu boli. Deoarece acestea pot fi determinate de o varietate de afectiuni, importanta slabiciunii si oboselii poate fi determinata doar atunci cand sunt evaluate alaturi de alte simptome. Slabiciunea Slabiciunea generala apare de obicei dupa o activitate intensa, cum ar fi de obicei dupa un efort fizic sustinut (de exemplu, o drumetie pe munte).

Răspuns de oliviaailenei
4
A. Orice exces de munca fizica sau intelectuala;
- la copii: surmenajul in scoala,
- la femei: muncile casnice ne’ntrerupte,
- la barbati: o meserie extenuanta.

B. Lipsa de odihna si somnul insuficient, nopti neodihnitoare petrecute in spatii insuficient de largi, sau pline de zgomotul galagios al marilor orase; abuzul de tutun, alcool si alte substante excitante; o viata sexuala plina de ne’mpliniri.

C. O boala insotita de febra mare, o comotie cerebrala sau o operatie majora, in cazul in care acestea nu au fost urmate de un regim de odihna si de crutare corespunzator.

D. O intreaga gama de grijuri si preocupari intense, mahnirea si deceptii de tot felul. Un sentiment de umilire datorat presecutiilor, conflicte deschise cu cei din familie sau din anturajul intim, o casatorie nereusita si, nu in ultimul rand ca importanta, o constiinta patata si sentimentul vinovatiei.

Toate aceste trairi pot provoca perturbatii serioase ale sistemului nervos.

Simptomele cele mai frecvente ale oboselii sistemului nervos sunt:

A. Dureri de cap (migrene), ameteli, greturi, tulburari gastrice sau intestinale.

B. Dureri de inima, cresterea tensiunii arteriale.

C. Tulburari functionale ale rinichilor si a vezicii.

D. Dificultati in viata sexuala.

E. O sensibilitate excesiva la zgomot, dureri de spate, o slabiciune generala, tremuraturi, o transpiratie anormala, pete rosietice pe piele, senzatii de frig la maini si la picioare, spasme ale muschilor capului sau a fetei.

F. Un somn agitat, tendinta de a plange usor sau dimpotriva de a rade nemotivat, iritabilitatea, sentiment de neliniste, o scadere a capacitatii de concentrare si a memoriei.
Alte întrebări interesante