Istorie, întrebare adresată de florydelia85, 8 ani în urmă

Definiți noțiunea de umanism​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
1

Răspuns:

Explicație:

Poziție filozofică care pune omul și valorile umane mai presus de orice, orientându-se în special asupra omului ca individ. Omul constituie astfel valoarea supremă, este un scop în sine și nu un mijloc. Umanismul implică un devotament pentru căutarea adevărului și moralității prin mijloace umane, în sprijinul intereselor acestora. Axându-se pe capacitatea de autodeterminare, umanismul respinge validitatea justificărilor transcendentale cum ar fi dependența de credință, supranaturalul sau textele pretinse a fi revelații divine. Umaniștii susțin moralitatea universală bazată pe condiția umană ca loc comun, sugerând că soluțiile problemelor sociale și culturale umane nu pot fi provincialiste.

Mișcare spirituală care stă la baza Renașterii, apărută în Italia în secolul al XIV-lea și care s-a extins în mod progresiv în Europa apuseană până în secolul al XVII-lea. Ea este marcată de reîntoarcerea la textele antichității greco-romane, care servesc ca modele ale modului de viață, de gândire și de creație artistică. Umanismul renascentist sublinia superioritatea literaturii latine și grecești și în special valorile ei în materie de morală personală și publică.[1]

Răspuns de eusuntale34
3
definitia: Umanismul este un curent cultural profan/laic,dominant in timpul Renasterii(secolele XIV-XVI),aparut initial in Italia, se extinde in toata EuropaOccidentala si ulterior in Europa Rasariteana,avand in centru preocuparilor(istorice, filozofice,artistice), omul si problematica sa.
Alte întrebări interesante