Limba română, întrebare adresată de 275930, 8 ani în urmă

Definiți următorii termeni : regim politic, formă de guvernământ, republică, monarhie, regim totalitar , regim democratic , republică autoritar .
Vă rog dau coroana ❤️
îmi trebuie acum
vă mulțumesc !​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Komisarul
2

Răspuns:

Buna! Sunt convinsa ca la clasa vi s-au dat aceste notiuni, dar voi incerca sa te luminez putin!

- regim politic  este un   ansamblu al  instituțiilor și raporturilor politice prin care clasa politică își înfăptuiește programul politic

- forma de guvernamant este un concept din științele politice care se referă la modul în care este organizată puterea executivă în stat, în principal la modul cum este numit și legitimat conducătorul statului.

- republica este o formă de organizare statală (sau formă de stat) în care suveranitatea aparține poporului, iar puterea executivă este exercitată de cetățeni aleși pentru o perioadă determinată de timp.

- monarhie  este un sistem politic în care puterea este simbolizată de o singură persoană numită monarh (rege, împărat, principe, duce, etc.)

- regim totalitar este acela în care puterea politică în stat este deținută de un singur partid politic, iar acesta controlează toate domeniile societății.

-regim democratic se caracterizează prin separarea puterilor în stat, alegeri libere, pluralism politic, respectarea drepturilor și libertăților oamenilor, prin domnia majorității, dar și prin protecția minorităților.

- republica autoritara este o formă de guvernare care implică o autoritate nelegitimă, în care normele liberale și democratice nu sunt respectate. În regimurile nedemocratice, guvernanții s-au auto-selectat sau dacă au fost aleși, nu pot fi înlăturați de la putere de către cetățeni prin alegeri libere și competitive.

Explicație:


275930: ̗
275930: Mulumrsc
275930: mult
Alte întrebări interesante