Limba română, întrebare adresată de iCris, 9 ani în urmă

Definitie , specii , trasaturi , moduri de expunere : Genul liric , dramatic , epic , definitie , mod de expunere Pastel , Poezie de Dragoste .

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de SoareleNoptii
112
Genul liric
-este genul literar in care autorul isi exprima in mod direct gandurile,ideile,sentimentele si trairile prin intermediul eului liric.Moduri de expunere:dscrierea,dialogul si monologul,trasaturi:prezenta eului liric,structura specifica in versuri,exprimarea gandurilor in mod direct.Specii,pastelul,doina,poezia,oda,imnul,meditatia,idila*ce e dupa poezie nu se da la evaluare*.

Gen epic-genul literar in care autorul isi exprima in mod INdirect gandurile,ideile,sentimentele,trairile prin intermediul actiunii si al personajelor.Specii:basm,balada,schita,nuvela,roman.Trasaturi:prezenta persoanjelor,a conflictelor,exprimarea in mod indirect a gandurilor,ideilor,etc.

Gen dramatic-cuprinde operele literare  create pentru a fi reprezentate pe scena,prin intermediul personajelor,care au o actiune directa,in fata spectatorului si a dialogului dintre acestea.Moduri de expunere:dialogul,monologul,descrierea(foarte putin intalnita).Trasaturi:prezenta personajelor,a dialogului,a didascaliilor*sunt constructiile scrise intre paranteze la inceputul,sau in interiorul unei replici sau a unei scene,structura pe acte si scene.
Pastelul-specie a genului liric in care eul liric descrie un peisaj,un element din natura,un tablou,un moment al zilei,un anotimp sau o fiinta necuvantatoare si exprima in mod direct sentimentele sale fata de acesta.Trasaturi:abundenta de figuri de stil,exprimarea in mod direct,modul de expunere predominant este descrierea.
Poezia de dragoste-este specia genului liric care exprima ntr-o forma directa sentimentele si emotiile  de dragoste simtite de eul liric fata de persoana iubita.Moduri de expunere:descriere,dialog,monolog.

iCris: Mersi mult :)
Alte întrebări interesante