Limba română, întrebare adresată de Utilizator anonim, 8 ani în urmă

Demonstrați ca poezia Iarna de „Vasile Alecsandri” și argumentați de ce este un pastel
Dau 35 de puncte !!!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de only1butterfly
3
Pastelul este o specie a genului liric prin care se realizeaza descrierea unui tablou de natura din perspectiva poetului care isi exprima in mod direct sentimentele fata de acesta prin intermediul eului liric si al limbajului artistic.
Opera literara "Iarna" de Vasile Alescandri se încadreaza in specia literara definita,fiind o descriere literara a naturii aflate in prag de iarna,aflata in concordanta cu trairile eului liric.
In primul rand,contine 4 strofe impartite in doua tablouri de ansamblu al naturii inghetate sub zapada.Primele doua strofe remarca semnele specifice iernii,ultimele doua strofe remarca încetarea ninsorii ce reiese din imaginea artistica "Dar ninsoarea inceteaza,norii fug,doritul soare
Straluceste si dezmiarda oceanul de ninsoare."
Modul principal de expunere este asadar descrierea care se realizeaza prin frecventa grupului nominal "lungi troiene,fluturi albi,umeri dalbi,zale argintie,fantasme albe".
Poetul prin intermediul eului liric prezent in text prin marci lexico-gramaticale specifice,verbe la persoana a III-a nr sg (îmbraca,se pierd,inceteaza,rasuna),creeaza un tablou dominat de melancolia anotimpului prin elemente cosmice(vazduh,cer,aer) si terestre(camp,dealuri,drum).
In al doilea rand,descrierea literara se realizeaza prin intermediul unui limbaj artistic bogat in figuri de stil si imagini artistice:fluturi albi,zale argintie,sanie usoara,soarele rotund(epitete),ziua ninge,noaptea ninge,dimineata ninge iara(enumeratie),cu o zale argintie se imbraca mandra tara(personificare),ca un vis de tinerete printre anii trecatori;ca fantasme albe plopii insirati se pierd in zare(comparatie).
Imagini artistice vizuale:Fulgii zbor,plutesc in aer ca un roi de fluturi albi;Soarele rotund si palid se prevede printre nori;Tot e alb pe camp,pe dealuri,imprejur,in departare;Se vad satele pierdute sub clabuci albii de fum;Iata-o sanie usoara care trece printre vai.
Imagini auditive:In vazduh voios rasuna clinchete de zurgalai.
Imagini dinamice:Fulgii zbor,plutesc in aer ca un roi de fluturi albi;Dar ninsoarea inceteaza,norii fug;Iata-o sanie usoara care trece peste vai.
In concluzie,opera literara Iarna de Vasile Alecsandri,este un pastel in care autorul transmite in mod direct sentimentele fata de un tablou iernatic.
Alte întrebări interesante