Limba română, întrebare adresată de piticit203, 9 ani în urmă

demonstrati ca textul "capriaora" apartine genului epic
va rog dau coroana

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de DarcyHS
1
Genul epic cuprinde totalitatea operelor literare prin care autorul transmite în mod indirect, gânduri, idei și sentimente, prin intermediul personajelor care participă la acțiune.
Narațiunea "Căprioara" prezintă toate caracteristicile acestui gen literar, astfel încat, din expozitțune aflăm locul și timpul în care se desfășoară evenimentele: "pe mușchiul gros", "la vremea ințărcatului".
Textul prezintă, pe momentele subiectului, intâmplările prin care trec o căprioară și puiul ei atunci când aceasta consideră că a venit vremea ințărcatului (intriga). Din desfășurarea acțiunii aflăm despre decizia luată de căprioară de a își duce puiul pe țancurile înalte ale muntelui pentru a-l feri de primejdii. Punctul culminant aduce în prim plan apariția lupului înfometat, iar deznodămâdul sugerează, prin intermediul personificarii sacrificiul suprem de care este capabilă orice mamă.
Personajele prezentate sunt din lumea animalelor și sunt caracterizate în special prin mijloace indirecte. Analizând faptele căprioarei o descoperim ca fiind iubitoare, grijulie până la sacrificiul cu iedul său căruia naratorul îi conturează un sumar portret fizic: "și-a întors capul cu botul mic, catifelat si umed...behăind vesel, zburdă de bucurie pe picioarele subțiri ca niște bujere". (caracterizare indirectă)
Naratorul este unul obiectiv prezentând întâmplările la persoana a treia: "și-a întins", "se lasă dezmierdat", "îl linge", "să se despartă".
Modul de expunere predominant folosit in text este narațiunea care are rol de a prezenta întamplările, dovadă fiind și verbele de mișcare: "sare, "pornește", "azvârle", "se ține", "se avântă". Alături de narațiune întalnim si descrierea prin intermediul căreia se oferă detalii cu privire la cadrul natural în care se desfășoara acțiunea: "pe mușchiul gros, cald ca o blană a pământului", sau se conturează descrieri ale personajelor: "cu ochii îndurerați", "ființa fragedă".
Având în vedere că autorul reușește să transmită sentimente de dragoste, de compasiune, de milă fată de cele două personaje, utilizând ca mod de expunere narațiunea prin care situează întâmplarile în timp și spațiu putem afirma că textul aparține genului epic.

piticit203: multumesc frumos
piticit203: esti cea mai tare
DarcyHS: Cu placere!
Alte întrebări interesante