Demonstrati ca textul de mai jos apartine genului liric. Ajutati-ma va rog!!! E urgent!! Dau coroana!!!!
Răspunsuri la întrebare
Pădurea
Alexandru Maccedonski
(gen liric)
Opera lirică este creația în care autorul își exprimă, în mod direct, ideile, emoțiile, apelând la un limbaj artistic. Poezia Nu-mi presimți de Lucian Blaga este un text liric, pe tema iubirii.
Un prim argument în favoarea acestei afirmații îl reprezintă subiectivitatea sporită a textului. Poezia se constituie într-un monolog liric adresat, marcat de verbul la peraoana a II-a din primul vers: Nu-mi presimți tu nebunia [...]. Poezia este alcătuită din trei întrebări retorice adresate iubitei, care evidențiază energia, tumultul de sentimente care îl copleșesc pe îndrăgostit. Sentimentul de iubire aduce cu sine o stare neobișnuită a omului, numită în text, nebunie, un apogeu al vieții, așa cum evidențiază comparația deosebită din această primă strofă: murmură viaţa-n mine/ ca un izvor/ năvalnic într-o peşteră răsunătoare. A doua întrebare retorică aduce în prim plan iubita, desemnată tot printr-o comparație cu un element acvatic, roua, ce exprimă și gingășia, feminitatea: când în braţe/ îmi tremuri ca un picur/ de rouă-îmbrăţişat/ de raze de lumină.
Un alt argument îl reprezintă aspectul confesiv al textului realizat prin exprimarea directă a iubirii în ultima strofă, dar și prin construcția aparent simplă, dar plină de semnificații a textului. Repetarea structurii din titlul în fiecare strofă sugerează o anumită continuitate a sentimentului de dragoste mărturisit direct în ultimele versuri: Nu-mi presimți iubirea [...]? Tot aceasta strofă cheie asociază iubirea cu apropierea de Dumnezeu. Numai iubind, te poti apropia de divinitate, o poți cunoaște: privesc/ cu patima-n prăpastia din tine/ şi-ţi zic:/ O, niciodată n-am văzut pe Dumnezeu/ mai mare!?
Utilizarea ingambamentului în construcția strofelor creează o cursivitate deosebită a discursului liric și sporește caracterul confesiv al poeziei.
În concluzie, prin argumentele dezvoltate mai sus, am arătat că poezia citată aparține genului liric.
Sper să te ajute :))