Limba română, întrebare adresată de alyn3422, 8 ani în urmă

demonstrati ca textul iorgu de la sadagura apartine speciei genului dramatic.



alyn3422: dau 45 puncte
alyn3422: vreau urgent
antoniaoancea: Fac eu demonstratia
alyn3422: cum iti dau punctele
antoniaoancea: trebuie sa il declari ca cel mai bun raspuns
alyn3422: pai unde dau
antoniaoancea: Cred ca am primit punctel
antoniaoancea: punctele*

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Matei
40

Salutare!!

       Genul dramatic se bucură de o mare popularitate ȋn evoluţia societăţii omeneşti, fiind atestat ȋncă din antichitate. Oamenii credeau că el provine din lumea zeilor, iar primele reprezentări au fost sub formă de măşti, pentru a evidenţia importanţa textului vorbit şi nu a persoanei.

        Ȋn Evul Mediu, genul dramatic s-a dezvoltat ca urmare a raportului om-divinitate, operele fiind impregnate de tenta religioasă. Clasicismul a dezvoltat cele trei specii: comedia, drama şi tragedia. Aici, ȋn centrul atenţiei se aflau oamenii, nu divinitatea.

         Ȋn prezent, el ocupă un loc aparte, ȋntrucât reprezentările teatrale sunt urmărite cu interes. Genul dramatic cuprinde totalitatea operelor a căror acţiune este concepută a fi reprezentată pe scenă, sub ochii spectatorilor.  

          Ȋn opinia mea, textul “Iorgu de la Sadagura”, scris de Vasile Alecsandri, aparţine acestui gen literar, ȋntrucât prezintă toate particularităţile de aspect şi de conţinut.

          Ȋn primul rând, modul de expunere dominant este dialogul dramatic, viu şi spontan, ce denotă un ritm al acţiunii accelerat. Spre deosebire de dialogul epic, acesta este lipsit de linioara de dialog, iar ȋnaintea fiecărei replici este precizat cu majuscule numele personajului, urmat de două puncte (“IORGU:”, “ZOIŢA:”). De asemenea, identificăm structura specifică a operei, organizată ȋn acte, scene și tablouri. O altă trăsătură este constituită de prezenţa didascaliilor, indicaţiile regizorale care apar ȋn paranteze şi conţin informaţii referitoare la jocul actorilor (“voind să iasă, ȋn parte”, “voind să fugă”, “strigând din culise”).

         Ȋn altă ordine de idei, personajele sunt interpretate de actori care apar pe scenă şi o părăsesc ȋn funcţie de indicaţiile regizorale. Ele ȋşi vorbesc ȋn replici, iar totalitatea acestora formează rolul actorului. Personajele au doar portret moral, care este realizat ȋn mod direct, cu ajutorul trăsăturilor exprimate prin autocaracterizare sau ȋn relaţie cu celelalte “fiinţe de hârtie” (Roland Barthes) şi ȋn mod indirect, caracterizate după vorbe, fapte şi atitudini ori după mediul de viaţă, evident prin decor, ocupaţie sau vestimentaţie.

       Ȋn concluzie, pe baza tuturor argumentelor prezentate, se poate afirma faptul că opera “Iorgu de la Sadagura”, scrisă de Vasile Alecsandri, aparţine neȋndoielnic genului dramatic.

- Lumberjack25

Alte întrebări interesante