Limba română, întrebare adresată de Raulbreha99, 8 ani în urmă

demonstrati ca textul,, Vizita" este un text literal narativ.Va rog dau coroana

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de 23andrei
8

Răspuns:

Textul Vizita semnat de I.L.Caragiale se afiliate creațiilor literare deoarece autorul își exprimă mediat sentimentele, apelând la masca naratorului si a personajelor. Narațiunea, ca mod de expunere central, se concretizează în enunturi ce surprind personajele într-o acțiune proiectată într-un anumit cadru spatio-temporal.

Textul literar este creația in care autorul plasmuieste un univers imaginar, prin intermediul căruia reda fapte, idei si sentimente, apelând la narator, acțiune și personaje.

Textul este organizat în proză, sub forma unei narațiuni puse pe seama unui povestitor subiectiv, actiunea fiind redată gradat si distingandu-se printr-o simplitate extremă. Situația inițială creioneaza spatio-temporal in care sunt proiectate personajele: naratorul, madam Popescu, Ionel.

Caracterul literar al textului e dovedit si de prezenta instanțelor comunicării narative. Autorul e o instanță din afara textului, cu o biografie proprie, care se adresează unui cititor concret.

Textul caragialian își dovedește expresivitatea si originalitatea prin cuvinte folosite cu sens figurat alese pentru a transmite mesajul:" mai sărută o dată dulce pe maiorasul, scumpul ei maior".

Scrierea Vizita este un text literar deoarece prin intermediul unui limbaj artistic, Ion Luca Caragiale își exprimă dezaprobarea față de educația gresit înțeleasă in mod indirect printr- o acțiune săvârșită de personaje si redată de o instanță intertextuala.


23andrei: * instanță intratextuala
Raulbreha99: dar ce narator are obiectiv sau subiectiv?
23andrei: subiectiv
Raulbreha99: ok mersii
23andrei: cpl
Alte întrebări interesante