Limba română, întrebare adresată de flavius1295, 9 ani în urmă

demonstrati in 20-25 randuri apartenenta operei literare D-L Goe de Ion Luca Caragiale

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de SherBhan
2
Genul epic curpinde opere literare in care autorul isi exprima in mod indirect ideile si sentimentele prin intermediul actiunii, personajelor si al naratorului.
În opinia mea, Domnul Goe apartine genului epic deoarece prezintă toate trăsăturile caracteristice acestui gen literar.
Opera "D-l Goe" are actiune, prezentand intamplarile la care participa baiatul obraznic alintat "Domnul Goe", mama sa, bunica sa si o alta cucoana - Tanti Mița.
Expozitiunea ii infatiseaza asteptand intr-o gara trenul care sa ii duca la Bucuresti si dialogurile in contradictoriu din preajma asteptarii. Intriga incepe o data cu sosirea trenului si imbarcarea cucoanelor si a baiatului. Desfasurarea actiunii povesteste despre intamplarile de la bordul trenului, baiatul stand pe culoar cu ceilalti barabti si scotand capul pe fereastra, motiv pentru care si-a pierdut palaria cu biletul de tren. Controlorul observa lipsa biletului Domnului Goe si prescrie o amenda, pe care cucoanele accepta sa o plateasca intr-un final. Punctul culminant este reprezentat de tentativa si reusita lui Goe de a trage semnalul de alarma, facand trenul sa se opreasca brusc si personalul trenului sa se agite in cautarea celui ce a provocat aceasta oprire. Deznodamantul arata nereusita personalului de a gasi vinovatul, repornirea trenului de pe loc si sosirea sa la Bucuresti, cu o intarziere de cateva minute, aratand intr-un final personajele coborand din mijlocul de transport si urcandu-se intr-o trasura, comandand ca si destinatie bulevardul.
Pe langa actiune, opera "D-l Goe" contine personaje - Domnul Goe, un copil needucat, obraznic, lenes si fara drag de invatatura, motiv pentru care ramasese repetent de mai multe ori, cele trei cucoane - mama sa, bunica sa și Tanti Mița, excesiv de iubitoare, ingaduitoare si protectoare cu copilul, caruia ii suporta toate obrazniciile, calatorul care il atentioneaza pe Goe sa nu scoata capul pe fereastra si conductorul.
Opera "D-l Goe" mai contine si narator obiectiv si omniscient, prezentand intamplarile la persoana a III-a.
Modul de expunere predominant al povestirii este dialogul, impletindu-se cu naratiunea ce arata actiunea si cu scurte descrieri, din loc in loc, care creeaza cadrul actiunii si prezinta sumar diferite caracteristici ale obiectelor si personajelor.
In concluzie, opera "D-l Goe" de I. L. Caragiale apartine genului epic, autorul comunicand indirect dezaprobarea sa fata de educatia data anumitor copii si grija parinteasca prost-inteleasa pentru binele copilului.


– poți să mai scurtezi (sunt mai mult de 25 de rânduri)

flavius1295: multumesc mult pentru efort
SherBhan: Cu plăcere, succes
Alte întrebări interesante