Limba română, întrebare adresată de clauditza11, 9 ani în urmă

Demonstrati intr-o compunere de 15-25 randuri, ca opera ,,Lumina,iarna'' de Ion Pillat este un pastel.(randurile sa fie de la pagina A4 )
Darr va rogg nu de pe net!Multumesc
dau coroana la primul ca imi raspunde daca e bine

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Solaris
150
"Lumina, iarna" a lui Ion Pillat contureaza un tablou de iarna dupa ninsoare si transmite cititorului o stare de liniste la observarea spectacolului silentios al naturii.
Poezia este impartita in 4 catrene cu rima imbratisata si ritm iambic si creeaza o atmosfera in care eul liric impartaseste din trairile sale folosind o serie de mijloace artistice specifice genului.
Daca in prima strofa punctul focal este padurea si felul in care soarele si omatul se completeaza intr-un joc de lumini, in urmatoarele 3 planul indepartat devine apropiat prin deplasarea in mijlocul naturii.
Figuri de stil ca metafora "trunchiuri de carbune", epitetul "albastre" ne plaseaza intr-un cadru de vis in care poetul se lasa in voia amintirilor intr-o copilarie (tarlia-sania ca simbol al josului) cu "vremuri bune".
Cea de-a doua strofa sta sub semnul luminii si al comuniunii cu natura. Personificarea "lumina goala joaca" descrie un spectacol de stralucire a ghetii in razele soarelui care impresioneaza prin raportarea la ceea ce este imaterial "numai pentru mine si pentru Dumnezeu".
 Asadar observarea iernii capata rolul unei comunicari cu inaltul. Metafora personificatoare "parul de beteala si sare" face loc intalnirii elementelor. "Albul ger", la fel ca si "dealul alb" al recutului din prima strofa, se contopeste cu lumina soarelui si intregeste descrierea unui moment de impreunare cu darurile iernii "cate o petala", fapt evidentiat si prin folosirea unor cuvinte din campul semantic al cerului "Fulgerator, scanteie.."
Ultima strofa realizeaza un contrast cu atmosfera pasnica de pana acum, aratand si o alta latura a iernii, mai intunecata. Imaginea stolului de corbi face ca lumina sa "stea din joc". O a treia personificare "pe branci se face mica" face loc aparitiei fricii in sufletul eului liric ce isi face simtita prezenta in text cu ajutorul marcilor directe (verbe la persoana 1: vad, ies, raman, cat si pronume personale tot de persoana 1: mi, ma).
Ultimul vers lasa cititorul in suspans prin opozitie cu intregul cadru schitat pana acum, culoarea dominata fiind rosul, ca simbol al unei treceri.
Fiind bogata in epitete, avand o apartenenta clara la genul liric si descriind un colt de natura ce transmite sentimente puternice, poezia "Lumina, iarna" intruneste criteriile pentru a putea fi clasificata drept pastel.

clauditza11: mersiiii
Solaris: Cu multa placere :) Chiar mi-a placut sa imi amintesc de momentul cand faceam analize pe text la scoala. Mi-a luat vreo ora, dar a meritat :D
Alte întrebări interesante