Limba română, întrebare adresată de ionut145, 9 ani în urmă

Demonstratie de nuvela scurta pentru pop a tanda?

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Crispy1
4
Opera literara popa tanda este o nuvelă ,specie epică în proză, de dimensiuni medii, cu un singur fir narativ ce prezintă un conflict bine conturat. Interesul naratorului se focalizează asupra personajului principal surprinse în diverse ipostaze.
In primul rând, textul are trăsăturile unei opere epice acţiune (încercările preotului trandafir de a schimba pe saraceni)naratorul omniscient care relatează la persoana a treia (nu arată sunt de prisos) şi personaje (preotul,soţia sa săteni) In plus, textul are dimensiuni medii, iar întâmplările sunt organizate pe un singur fir narativ.
In al doilea rând în centrul acţiunii se află părintele trandafir, surprins în evoluţie:de la preotul novice la omul cu experienţă în finalul textului ,iubit şi respectat de consăteni ,pentru că a reuşit să ne ofere un trai mai bun.Modul de expunere predominant în text este naraţiune care interfereaza cu descrierea şi cu dialog.Coordonatele temporale sunt sugestive fiind fixate pe cele două ipostaze ale protagonistului:la tinereţe şi la senectute,iar spatiul este reprezentat de mediul rulal transilvănean.
In concluzie, prin argumentele mai sunt menţionate putem afirma ca textul citat este o nuvelă.
Alte întrebări interesante