Limba română, întrebare adresată de alkazq62, 8 ani în urmă

Demonstratie gen epic Caravana Cinematografica de Ioan Grosan

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de puscasdaniela2p83y9u
198

Fragmentul  citat aparţine genului epic, gen literar ce se caracterizează  prin exprimarea indirectă a gândurilor, ideilor şi sentimentelor autorului, prin intermediul acţiunii şi al personajelor.

Un prim argument îl constituie faptul că se prezintă o succesiune de întâmplări în ordine logică, acţiunea fiind plasată înr-un anumit cadru spaţio-temporal (pe la  ora cinci după-amiaza,  satul Mogoş. Astfel cititorul află că, pe la  ora cinci după-amiaza, o caravană cinematografică intră în satul Mogoş şi, cu ajutorul indicaţiilor primite din partea unui bătrân, se îndreaptă spre căminul cultural. Un tânăr din caravană îl anunţă pe şofer că nu îi aşteaptă nimeni, după care, în timp ce ascultă o melodie la radio, începe  să intoneze acelaşi mesaj pe ritmul cântecului. Şoferul, nemulţumit, opreşte maşina, iar cei doi coboară în faţa bisericii, reperând, în partea dreaptă, şcoala şi căminul cultural.

         În al doilea rând, faptele sunt puse pe seama unor personaje: caravana cinematografică, omul de lângă cruce, personajul principal fiind  caravana .În realizarea  portretului unui tânăr  din caravană autorul foloseşte atât mijloacele caracterizării directe( un cap cârlionţat, de băieţandru), cât şi cele ale caracterizării indirecte, evidentiindu-i câteva trăsături esenţiale. (tânărul începu să cânte încet, împrumutând ritmul de marş al melodiei tot mai optimiste: „Să veeezi că nuuu ne aşteaaaptă niiimeni..." )

Un alt argument  îl constituie folosirea naraţiunii ca mod de expunere predominant, întâmplările fiind relatate dintr-o perspectivă obiectivă, de un narator care nu este implicat în acţiune. Acesta îşi face simţită prezenţa prin forme pronominale la persoana III-a (ea,se, lor), prin forme verbale la  aceeaşi persoană (intră, se zărea, stătea) sau prin intervenţii vizibile la nivelul unor construcţii incidente (se grăbi să răspundă cel cu pufoaica, „zise omul”

           Ca în orice operă epică, naraţiunea  se îmbină armonios cu descrierea şi dialogul.Descrierea are rolul de a portretiza personajele şi de a contura spaţiul şi timpul acţiunii, (în dreptul unei cruci de lemn pe care era răstignit un Cristos de tablă, mâncat de rugină şi cu un braţ lipsă; In faţa lor, înconjurată de un gard putrezit de spini, stătea înaltă şi cenuşie biserica; un cap cârlionţat, de băieţandru)în timp ce dialogul dinamizează acţiunea, devenind, totodată, un mijloc de caracterizare a personajelor.

Având în vedere toate aceste aspecte menţionate anterior, putem afirma că textul citat este o operă epică


Alte întrebări interesante