Istorie, întrebare adresată de tarnauceanutina1, 8 ani în urmă

Descrie cum se format poporul român folosește în descrierea ta cuvintele în cuvintele romanizare geneză provincia​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de vvero4004
1

Răspuns:

Formarea poporului român a început cu romanizarea dacilor și s-a încheiat cu apariția limbii române, diferită e latină și de celelalte limbi romanice. Aria de formare a poporului român a cuprins fosta Dacie Romană, precum și zona dintre Marea Neagră, Munții Balcani și Valea Timocului (fostele provincii Scythia, Moesia Secunda și Dacia Ripensis). Crișana, Muntenia și Moldova au fost regiuni incluse mai târziu în această arie de formare, pentru că acolo nu s-a exercitat romanizarea.

La sfârșitul secolului al VI-lea limba română și poporul român erau, în linii mari, formate astfel că venirea slavilor din Nord-Europa la sud de Dunăre nu a făcut decât să nuanțeze oarecum caracteristicile limbii române, prin contactul lor cu autohtonii români din spațiul carpato-dunărean. Ca urmare, limba română este o limbă neolatină. După cucerirea romană din 106 în Dacia (dar și înainte de această dată în Moesia) a luat naștere o populație daco-romană (respectiv traco-romană), care a fost mai târziu influențată de popoarele slave în epoca migrațiilor, dar nu atât de mult încât să adopte limba slavă ca limbă de circulație

Românii sunt un popor european din familia popoarelor indo-europene, vorbitor al limbii române, o limbă neo-latină din familia limbilor indo-europene. Poporul român astfel definit s-a format în urma etnogenezei românești, în spațiul carpato-danubiano-pontic. Este acceptată ideea că românii s-au format atât la nord cât și la sud de Dunăre.

explicație:

atât am știut scuze (╥﹏╥)


tarnauceanutina1: e bine asa ms
vvero4004: cu plăcere te rog frumos dă-mi coroană (◍•ᴗ•◍)✧*。
Alte întrebări interesante