Limba română, întrebare adresată de curland, 9 ani în urmă

descrierea unor obiecte, a unor persoane din harap alb

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de WhiteHole4
8
Personaj principal/ protagonist: Harap Alb este intruchiparea binelui, este lipsit de insusiri supranaturale, ramanand de-a lungul actiunii in limitele umanului.
 Harap Alb este fiul craiului,are origine nobila dar va deveni robul spanului fiind nevoit sa treaca prin numeroase probe ale maturizarii pentru as recapata statutul initial.In cazul acestui personaj spre deosebire de eroii din basmele populare se remarca numeroase calitati spirituale, nu eroice. Generozitatea, rabdarea, milostenia, firea prietenoasa sunt calitati care ajuta sa-si faca prieteni cel vor ajuta in depasirea probelor prin puterile supranaturalului.Protagonistul este naiv, credul, incapabil sa distinga realitatea dincolo de aparente, fricos. Numele personajului Harap-Alb este un oximolog; Sugereaza dubla identitate a lui Harap Alb, cea aparenta, de sluga a spanului si cea reala conditia de fiu al craiului. Numele sau semnifica si armonizarea calitatilor si a defectelor in concretizarea lui Harap Alb. Acesta este caracterizat direct de catre autor:'' slab de inger''; ''mai fricos ca o femeie''
Personajul negativ/ secundar: Spanul reprezinta necesarea confruntare cu fortele raului, avand un rol important in formarea lui Harap Alb. Este tipul personajului negativ, al omului viclean, manipulator si duplicitar.
caracterizare fizica, alte personaje:
- Ochila:vedea numai cand avea ochiul inchis; avea un singur ochi in mijlocul fruntii
-Pasari-Lati Lungila: se latea si se intaindea cat voia, tintea bine cu arcul;
-Setila: era mai mare decat flamanzila, ii era mereu sete, chiar daca seca multe iazuri
-Flamanzila:-era o namila de om,mai mare decat Gerila; ii era mereu foame, oricat de mult manca.
-Gerila: Ii era mereu frig, chiar si stand langa un foc urias, el tot tremura si clantanea din dinti.

Obiectele magice sunt bagheta, pana, aripa, floarea, fluierul. aceste obiecte au si ele puteri supranaturale ce il vor ajuta pe Harap-Alb in drumul initierii sale, fiecare din ele avand o putere specifica.

Mai poti gasi si pe net caracterizarea celorlalte personaje cum ar fi Sfanta Duminica,calul nazdravan sau fata Imparatului Rosu.
Alte întrebări interesante