Biologie, întrebare adresată de gutuadrian98gmailcom, 7 ani în urmă

Descrieți broasca de lac​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de KylieJennier
1
Broasca mare de lac
(Rana ridibunda)

Broaștele verzi, spre deosebire de cele brune, sunt legate de mediul acvatic și în afara perioadei de reproducere. Aparent asemănătoare, broaștele verzi n-au dunga întunecată peste timpan și masculii au doi saci vocali externi la colțurile gurii. Cele trei specii de broaște verzi din Europa reprezintă cel mai complex grup de amfibieni: din cauză că fecundația broaștelor este externă, are loc în apă și permite hibridizări, rezultă multe variaţii cromatice și de comportament. De exemplu, broasca mare de lac se încrucișează cu broasca de baltă și rezultă broasca mică de lac, iar urmașii, la rândul lor, se încrucișează cu oricare dintre cele două specii ale părinţilor.

Broasca mare de lac este cea mai mare dintre broaștele europene (15 cm lungime, cu picioarele întinse) și cea mai frecventă în apele dulci de câmpie și deal. Spatele și coapsele sunt de culoare verde brun cenușii, cu pete închise și foarte variate ca mărime, formă și așezare. Sacii vocali ai masculului sunt cenușii. Picioarele posterioare au cinci degete foarte lungi și palmate.

Broasca este foarte frecventă în lacuri, canale, bălți, șanțuri, cursuri line de apă. Preferă malurile cu vegetație (trestie, papură), unde stă la soare și la cel mai mic pericol sare în apă. Stă pe frunzele late de nufăr sau pluteşte în apă cu ochii bulbucați la suprafață. Se hrănește cu insecte acvatice și terestre (libelule, țânțari, gândaci), moluște, râme, larve, pești, pe care le capturează în așteptare sau prin salturi spectaculoase. Este foarte rezistentă la ape poluate, iar capacitatea mare de înmulțire dă stabilitate populațiilor de broaște, chiar dacă sunt folosite ca material didactic în universități, pentru experimente ştiinţifice sau în gastronomie (numiţii „pui de baltă”).

Perioada de reproducere începe primăvara, când masculii se luptă pentru teritoriu și pentru ierarhie. Femela depune 10 000 de ouă în serii de câteva sute pe fundul apei. Mormolocii trăiesc individual în vegetația de pe margine. Maturitatea sexuală este atinsă abia după doi ani. Hibernează în mâlul apei, foarte rar în pământ. Broasca mare de lac trăieşte până la 10 ani.

Broasca mare de lac trăieşte în aproape toată Europa și Asia până în Kazakhstan și Iran. În unele țări a fost introdusă intenționat (Anglia, Elveția, Spania), dar și neintenționat, prin mormolocii duși împreună cu peștii pentru popularea unor bazine acvatice (Kamchatka, Siberia, Kazakhstan). Prădătorii speciei sunt păsările de apă, peștii răpitori, țestoasele şi șerpii.

gutuadrian98gmailcom: ms
Răspuns de surubarubogdan09
1

Răspuns:

Broaștele verzi, spre deosebire de cele brune, sunt legate de mediul acvatic și în afara perioadei de reproducere. Aparent asemănătoare, broaștele verzi n-au dunga întunecată peste timpan și masculii au doi saci vocali externi la colțurile gurii.


gutuadrian98gmailcom: ms
Alte întrebări interesante