Istorie, întrebare adresată de larisaprintes, 9 ani în urmă

Despre cele trei uniri va rog

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Luminix
5

Prima unire politică a României s-a înfăptuit sub Mihai Viteazu care a trecut Carpaţii, conducând armata sa, prin zonq Buzău - Braşov.
A avut loc bătălia de la Șelimbăr pe care Mihai Viteazu o câștigă impotriva lui Batory.
Astfel la 1 noiembrei 1599 Mihai Viteazu intră în Alba-Iulia - s-a produs unirea Tării Românești cu Transilvania, însă 27 mai 1600 Mihai Viteazu este numit „Domn al Ţării Româneşti, Ardealului şi Moldovei” Mihai Viteazul este unul dintre eroii naționali importanţi pentru că el este cel care a realizat peima unire a tururor românilor sub aitoritatea sa chiar dacă perioada era sub semnul unor condiţii politice nefavorabile.
_____________________________

Cea de-a doua unire, sub Alexandru Ioan Cuza, se mai numește și Mica Unire. A fost realizată la 5 ianuarie 1859, odată cu alegerea lui Alexandru Ioan Cuza domn al Moldovei şi cu peste două săptămâni mai târziu, la 24 ianuarie 1859, domn al Ţării Româneşti. Primul pas în aceasta uniune este făcut de Ghe.Bibescu, domnitor muntean în anul 1848 (el împreună cu Mihai Sturza, domnitor al Moldovei, desfiinţează vama de la Focşani)
___________________________

Cea de-a treia unirea este Unirea tuturor românilor
În urma Primului Război Mondial, spre sfârșitul anului 1918 România şi-a desăvârşit propria unitate naţională.
La 1 decembrie 1918 are loc Unirea Transilvaniei cu România chiar la Alba-Iulia, urmare a marii adunări naţionale.
Reprezintă cea mai importantă unire, cel mai important eveniment din istoria statului naţional deoarece se petrece sub dezideratul de ocupare a spaţiului geografic acelaşi ca suprafață vechea Dacie.
Alte întrebări interesante