Istorie, întrebare adresată de alexia368, 8 ani în urmă

Doar 2 idei la fiecare,le dezvolt eu. (e prima oara cand ne da ceva de genul si nu ma descurc)

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de anyann
2

Adeptii teoriei imigrationiste incercau sa demonstreze ca Transilvania apartine ungurilor, prin dreptul "primului venit", dezvoltand o serie de idei si argumente prin care sa combata teoria continuitatii romanilor in spatiul carpato-danubiano-pontic, dar mai ales in zona intracarpatica. Deci, dupa imigrationisti, romanii revendica inutil drepturi in Transilvania, pentru ca :

1.romanii se pretind urmași ai dacilor si ai romanilor, insa "dacii au fost exterminati in urma războiului cu romanii". Afirmatia este rezultatul interpretarii eronate a unui izvor istoric: Eutropius spusese ca"in urma razboiului cu Traian, Dacia a fost secatuita de barbati". Noi putem combate aceasta idee formulată de imigrationisti prin aceea ca niciun document antic nu face referire la o exterminare in masa a populatiei geto-dace supuse, lucru care nu ar fi trecut neobservat de istoricii acelor vremuri. Apoi se poate constata cu usurinta ca afirmatia este tendentioasa si nu reflecta un adevar pentru ca fin spusele lui Eutropius se intelege ca "barbatii" apti de lupta, soldatii daci si-au pierdut viata încercând sa isi apere regele si tara, nicidecum intreaga populatie a unui teritoriu atat de vast.


Acesta e un argument complet pentru una fintre ipotezele teoriei imigrationiste. Celelalte idei pt care trebuie formulate argumente si contraargumente sunt:

-la retragerea aureliana s-a retras intreaga populatie de la N la S de Dunare, odata cu armata si administratia

-romanii s-au format ca popor la S de Dunare si au migrat la N, dupa ce ungurii deja se asezasera in Transilvania.


Succes!



alexia368: Multumesc enorm de mult.
anyann: Cu mare drag !
Alte întrebări interesante