Limba română, întrebare adresată de Danick, 9 ani în urmă

Documentati-va din mass-media si din diferite surse enciclopedice cu privire la semnificatia actuala a urmatoarelor locutiuni subsantivale: cartea albastra; Cartea Alba; Cartea Neagra; Cartea rosie; Cartea Verde. Prezentati rezumativ informatia .

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de ValeKiss
225
   Cartea albastra exprima o hotarare, o sentinta judecatoreasca, dar se poate referi si la permisul de munca european care permite imigrantilor cu inalta calificare profesionala sa lucreze si sa traiasca in orice tara din cadrul Uniunii Europene, cu exceptia Danemarcei, Irlandei si Regatului Unit.
   Cartea alba, la nivelul U.E., reprezinta un document elaborat de o institutie comunitara, prin care se traseaza liniile directoare intr-un anumit domeniu de activitate, se stabilesc masurile si actiunile ce trebuie intreprinse pentru atingerea unui obiectiv important al U.E.
   Cartea neagra este o trilogie documentara scrisa de Matatias Carp si se refera la suferintele indurate de evreii din Romania intre 1940 si 1944.
   Cartea rosie cuprinde speciile de plante si animale in pericol de disparitie si aflate in protectia statului.
   Cartea Verde este o asigurare de raspundere civila auto, valabila numai inafara teritoriului Romaniei. Prin incheierea ei, persoanele care se deplaseaza in strainatate cu autovehicule sunt puse la adapost de consecintele financiare ale prejudiciilor cauzate de terte persoane pagubite, ca urmare a vatamarii corporale sau a decesului, precum si avarierii ori distrugerii unor bonuri si a cheltuielilor facute de asigurat in procesul civil, daca acesta a fost obligat la despagubire.

Alte întrebări interesante