doresc informati detaliate despre poluarea solului
Răspunsuri la întrebare
Poluarea solului reprezinta acumularea de substante chimice, materii radioactive, compusi toxici si agenti cauzatori de boli in sol, la niveluri la care pot determina aparitia efectelor adverse asupra cresterii plantelor si pot afecta atat sanatatea oamenilor, cat si pe cea a animalelor. Poluarea solului este cauzata fie de activitati naturale, fie de actiuni umane care distrug proprietatile solului, printre care si structura, compozitia si biota.
In mod natural, solul contine agenti de contaminare precum metale, saruri, ioni anorganici si compusi organici, formati in principal prin activitatea microbiana a solului. Acumularea acestor compusi naturali (contaminanti) genereaza foarte rar poluare. In majoritatea cazurilor, insa, solul este poluat ca urmare a activitatilor umane si in general are ca rezultat atat un impact pe termen lung, cat si unul pe termen scurt. In primul rand, poluarea solului duce la deteriorarea continutului sau de minerale, a calitatii si a texturii sale.
Produsele secundare si deseurile generate de gospodarii, industrii, substante chimice artificiale, produse petroliere si exploatari miniere sunt contribuitori principali la poluarea solului. Unii dintre agentii de poluare ai solului sunt biodegradabili si se descompun treptat dupa o anumita perioada. Altii nu sunt biodegradabili, ceea ce inseamna ca ei pot persista in sol o perioada lunga de timp. Poluantii solului pot fi clasificati drept fizici, biologici si chimici.
Iata, in cele ce urmeaza, o discutie pe marginea surselor si solutiilor privitoare la poluarea solului.