Drăgaica (Sânzienele) referat de 3 pagini vă rog repede dau coroană
Răspunsuri la întrebare
Sfat: Când ai de făcut un referat de 3 pagini iți recomand să cauți pe internet sau pe alte site-uri detalii despre acel ceva. Totuși uite o idee de start.
În calendarul popular, ziua de 24 iunie este cunoscută drept ziua de Sânziene sau Drăgaica. Tot pe 24 iunie, credincioșii creștin ortodocși sărbătoresc nașterea Sfântului Ioan Botezătorul.
Cine sunt Sânzienele?
Sânzienele îşi au originea într-un stravechi cult al soarelui, iar în unele zone, sărbătoarea se mai numeşte şi „Cap de vară". În imaginaţia populară, Sânzienele sunt nişte fete frumoase, care trăiesc prin păduri sau pe câmpii, cel mai adesea, dansând.
Potrivit etnologului Marcel Lutic „ele sunt socotite zâne ale câmpului, dând puteri deosebite florilor şi buruienilor, astfel încât acestea, în preajma sărbătorii de pe 24 iunie, devin plante de leac. Nu întâmplător, după sărbătoarea Sânzienelor, toate plantele dau îndărăt, adică nu mai cresc deloc".
Tradiții și superstiții de Sânziene
În preajma Sânzienelor, fetele tinere care își căutau sortitul aveau obiceiul să arunce o cunună de sânziene pe acoperişul casei. Dacă aceasta rămânea pe acoperiş, fata urma să se mărite chiar în acel an, iar dacă ajungea pe jos, fata o mai arunca până rămânea prinsă, pentru a şti câţi ani mai are de aşteptat.
O altă tradiție presupune ca cununa să fie aruncată pe colţul casei. Fata venea să o ia a doua zi dis-de-dimineață. Ea ducea cununa în ocolul vitelor şi, cu ochii închiși, o dădea de mâncare unei vite. După cum arăta această vită avea să arate şi viitorul soţ.În preajma Sânzienelor, fetele tinere care își căutau sortitul aveau obiceiul să arunce o cunună de sânziene pe acoperişul casei. Dacă aceasta rămânea pe acoperiş, fata urma să se mărite chiar în acel an, iar dacă ajungea pe jos, fata o mai arunca până rămânea prinsă, pentru a şti câţi ani mai are de aşteptat.
Mai mult de atât nu pot să scriu deoarece eu zic ca sunt suficiente site-uri de unde poți sa iei suficiente informații
Sursa folosită: Sânzienele sau Drăgaica, Tradiții și Obiceiuri