Geografie, întrebare adresată de catallin1, 9 ani în urmă

Elaboreaza un eseu la subiectul: "Clima si factorii climatici", indicind:
a) notiunea de clima
b)Trei categorii de factori de formare a climei
c) influenta fiecarei categorii de factori in formarea climei
d) doua exemple de influenta asupra climei a activitatii umane.


kiler2001: la ce tema

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de iGeo
8

Răspuns:

Clima reprezintă totalitatea fenomenelor meteorologice (temperatură, vânturi, precipitații atmosferice) de pe o anumită suprafață și un anumit interval de timp.

Factorii genetici ai climei (factorii climatogeni) sunt împărțiți în patru mari categorii:

  • factorii radiativi
  • factorii fizico-geografici
  • factorii dinamici
  • factorii antropici

Factorii radiativi se referă la toate fluxurile de energie care încălzesc Pământul: radiația terestră, radiația atmosferei. Cele mai mari valori ale radiației globale se întâlnesc în zonele intertropicale deoarece unghiul format de Soare și suprafața terestră este maxim. Valorile ridicate ale radiației globale de peste 200 sau 220 kcal/cm²/an se înregistrează în Sahara, peninsula Arabia, deșertul Thar, partea de sud a Mexicului. Cu toate că ne-am gândi că în zona ecuatorială (bazinul Amazon, bazinul Congo) ar fi cele mai mari valori ale rediției globale, nebulozitatea ridicată diminuează mult cantitatea de radiații. În zona arctică, sunt valori reduse ale radiației globale (sub 70 kcal/cm²/an) deoarece nebulozitatea este ridicată.

Factorii fizico-geografici se referă la variația valorilor radiației globale între suprafețele continentale și suprafețele oceanice, influența reliefului, influența vegetației.

Suprafețele oceanice se încălzesc mai greu față de suprafețele continentale.

Relieful reprezintă elementul fizico-geografic foarte important în ceea ce privește repartiția tipurilor de climă. Acesta influențează prin altitudine, expoziție, inclinarea pantei. Presiunea atmosferică scade pe măsură ce altitudinea crește. Știm că, o dată cu creșterea altitudinii, temperatura scade (de exemplu, la 1000 de metri scade cu 6°C). Din cauza reliefului, temperatura scade (în zonele montane) sau crește (în zonele joase, de câmpie, de luncă sau de litoral), precipitațiile sunt bogate/slabe. De exemplu, în zona montană mereu este mai frig decât în celelalte zone, precipitațiile sunt mai bogate și iernile mai geroase. La polul opus, în zonele de deal și câmpie, temperatura este mai ridicată și clima este mai blândă.

Vegetația influențează clima nu doar la nivel topoclimatic și microclimatic. În păduri radiația solara nu reușește să ajungă la suprafața terestră și astfel că temperatura aerului este mai mică. Totodată, și umezeala relativă are valori diferite din cauza temperaturilor mai scăzute și a evapotranspirației mai ridicate.

Viteza vântului scade în zonele acoperite cu vegetație comparativ cu zonele fără vegetație.

Factorii dinamici se refera la circulația generală a atmosferei, circulația musonică, curenții oceanici și vânturile locale.

Circulația aerului este influențată de repartiția inegală a presiunii atmosferice dar și de încălzirea inegală a suprafeței terestre.

Influența vânturilor locale se resimte pe teritorii restrânse. Spre exemplu, crivățul se întâlnește în partea de est a Europei (Câmpia Est-Europeană, Podișul Moldovei, Câmpia Română) și este un vânt uscat (temperaturi negative iarna și temperaturi ridicate și secetă vara).

Factorii antropici capătă o importanță și o influență extrem de mare în zilele noastre prin despăduririle necontrolate, prin poluare (intensificarea transporturilor și prin noxele din diferite ramuri industriale). Acestea modifica temperatura aerului, numărul de zile de îngheț.

Alte întrebări interesante