Limba română, întrebare adresată de alexandra321, 9 ani în urmă

,,Era o zi de vara care topea toate contururile si facea orasul sa fie ca o coca.Oamenii se refugiasera prin case, strazile erau pustii, numai soarele calatorea incat de tot de-a lungul lor, umpland rigolele de limina. Asa ca ne-am adunat cu totii in pivnita noastra racoroasa, unde erau trantite alandala obiecte care nu se potriveau unele cu altele, asa cum se intampla si cu oamenii care se nimeresc la o petrecere unde nu cunosc pe nimeni si se mira ce cauta ei acolo, intr-o asemenea companie(...).
Era vacanta si, fiindca afara era neobisnuit de cald pentru un oras de munte, nu prea aveam ce sa facem.
Cand am spus ca ,, ne-am adunat cu totii'' ma gandeam la cei patru copii din casa. (...)Ei, da . Dupa ce ne-am tot foit cautand o idee buna de distractie, Dorin, care aduna inca de pe atunci povesti de familie, ne-a intrebat daca stim despre batranul nostru unchi.(...)
---- Chestia e , a spus fratele meu, ca omul asta e cineva.

1. Transcrieti din text 4 cuvinte compuse.
2. Unchiul tine un anticariat. Alcatuieste o compunere cu scena intalnirii cu batranul anticar, folosind 2 moduri de expunere. Dau coroana. :)


alexandra321: Tudornsmtb... mai ai?

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de tudornsmtb
4
1) refugiasera, calatorea, racoroasa, neobisnuit
2
    - Chestia e, a spus fratele meu, ca omul asta e cineva.
Nu am cunoscut niciodata o persoana atat de isteata cum era unchiul meu. Acesta detinea un anticariat nu departe de centrul orasului. El citise toate cartile si putea sa relateze orice din fiecare carte, avea o memorie extraordinara. Ne-am hotarat sa ii facem o scurta vizita pentru a putea sa-l si intrebam despre Legendele Olimpului deoarece aveam de facut pentru istorie un proiect, era singura noastra tema de vacanta. Zsi si facut. In mai putin de 25 minute, am ajuns pe jos la locul cu pricina. Acolo, unghiul meu era asezat pe un scaun din stejar iar in fata lui statea un birou masiv, citea. Era acoperit de carti, aproape ca iti era imposibil sa vezi culoarea birouului. 
-Buna ziua unchiule!
-ooo! Buna baieti. Ce va aduce pe la mine?
-Am venit sa te intrebam cate ceva despre Legendele Olimpului. 
-Bineinteles baieti. 
Batranul unchi, ne-a prins de dupa umar si ne-a aratat un coltisor in spate, unde puteam sa stam cu totii. Avea barba sura, ochii de-un albastru ca cerul, iar sufletul lui era atat de bun. Il simteam. Ne-am asezat acolo si a inceput sa ne povesteasca, noi luandu-ne notite. Ne-a placut mult.

alexandra321: ms :))
Alte întrebări interesante