Eseu: Celula unitatea fundamentala a lumii vii. VA rog urgent dau coroana
Răspunsuri la întrebare
Celula - unitatea fundamentală a lumii vii
Având în vedere definiția biologică, celula este unitatea de structură și de funcție a tuturor organismelor vii. Celula este denumită ca fiind o „unitate” datorită faptului că reunește sub un criteriu comun întregile viețuitoare de pe Pământ - toate, indiferent de regnul de care aparțin, sunt alcătuite din celule.
Indiferent de apariția organismelor, toate sunt organizate după modelul clasic: membrană celulară, citoplasmă și nucleu. Organismele procariote sunt unicelulare și sunt începutul întregii vieți. Au apărut cu milioane de ani în urmă și au cea mai simplă organizare morfologică. Acestea au fost încadrate într-un regn special, numit Monera sau Prokaryota.
Celula procariotă (din gr. pro = înainte, karyon = nucleu) are o structură simplă, iar materialul genetic, reprezentat de molecula de ADN bicatenar este difuzat în citoplasma celulei. Pe lângă acesta, în citoplasmă se găsesc și primele tipuri de ribozomi (70S, mai mici decât la eucariote), cu rol în sinteza proteică. Încă de la celula procariotă se diferențiază cilii, pilii, flagelii și primele organite cu rol respirator și reproducător: mezozomi, invaginați din membrana celulară.
Celula eucariotă (din gr. eu = adevărat, karyon = nucleu) apare cu milioane de ani mai târziu și cu o structură complexă. Informația genetică este delimitată acum de o membrană nucleară, păstrată în nucleu, unde se realizează procese genetice complexe. Sunt diferențiate din nucleu/membrana celulară o serie de organite comune tuturor celulelor, care au un rol bine stabilit în celulă.
Ribozomii (mai mari, de tip 80S) au rol în sinteza proteică, reticulul endoplasmatic are rol în sinteza de lipide, proteine și în transportul intercelular. Aparatul Golgi (dictiozomul) are rol în sinteza glucidică și transportul intercelular. Mitocondria este un organit cu rol în respirația ceulară, în cadrul căreia au loc procese compexe de degradare a substanțelor glucidice (ciclul Krebs). Lizozomii au enzime hidrolitice și au rol în fagocitoză.
Celulele eucariote sunt prezente în celelalte 4 regnuri: Protista (pentru organisme eucariote unicelulare, primele eucariote apărute pe Terra) și regnurile Plante, Animale și Fungi.
De asemenea, în funcție de specializarea celulei, fiecare în parte prezintă organite specifice, ce îi oferă celulei o funcție și mai complexă. De exemplu, cloroplastul este prezent în celula vegetală și are rol în fotosinteză, miofibrilele sunt prezente în celula musculară la animale, neurofibrilele și corpii tigroizi sunt în celulele nervoase, iar centrozomul este prezent doar în celula animală care se divide (deci, nu și în neuroni).
În concluzie, celula reprezintă însăși viața și totodată, baza întregii omeniri, sub care se reunesc toate organismele, începând de la bacterii, plante și până la om.