Limba română, întrebare adresată de gabrieldgebd, 7 ani în urmă

Eseu despre cum se sarbatoreste 1 martie in Romania Bulgaria si Moldova
ofer 30 de puncte + coroana ​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Askdon
1

1 martie este vremea bucuriei, sărbătoarea primăverii în zona noastră geografică şi fiecare ţară aşteaptă acest moment în conformitate cu propriile tradiţii.

La români şi în Republica Moldova există mărţişorul, la bulgari Martenitsa – şnururi sau ciucuri împletiţi, alb-roşii, care simbolizează iubire, sănătate şi fertilitate, în Albania există lidhka – însă aici simbolul este purtat doar de copii – la fel ca în Macedonia – şi doar după 14 martie, până la apariţia primelor rândunele, apoi este agăţat de un copac pentru a alunga sipirtele rele.

În zona Moldovei, ca şi dincolo de Prut, există obiceiul ca mărţişoarele să fie oferite de fete băieţilor, de 1 martie, pentru ca pe 8 martie băieţii să fie cei care oferă mărțișoare.

Iar în Bulgaria connform tradiţiilor lor, Marta ( personaj asemănător Babei Dochia )trebuie înduplecată prin purtarea acestui şnur, aproape de guler sau în jurul încheieturii mâinii până când purtătorul vede o barză sau un copac înmugurit, semn al venirii primăverii. Atunci Martenitsa trebuie agăţat de o ramură a copacului, trasferându-i astfel sănătatea şi norocul.


Askdon: Trebuia mai lung?
Askdon: Și pentru ce clasă?
gabrieldgebd: Da trebuia de 4 pagini clasa a 7 a
gabrieldgebd: daca vrei sa imi mai faci unu
gabrieldgebd: eu nu ma supar
gabrieldgebd: oricum scuze ca nu am zis ca vreau de 4 pagini
Alte întrebări interesante